A vártnál jobban járt Keszthely az adósságátvállalással

2013. március 4. (hétfő)

A tervezettnél nagyobb, 70 százalékos mértékben vállalja át Keszthely város adósságállományát az állam. Az erről szóló megállapodást a napokban írta alá Ruzsics Ferenc polgármester, aki Manninger Jenővel közös sajtótájékoztatón jelentette be a hírt a városházán.

Ruzsics Ferenc elmondta: az ötezernél nagyobb lélekszámú települések adósságállományának rendezéséről múlt heti ülésén tárgyalt a kormány, ahol 600 milliárd forintnyi adósság átvállalását hagyták jóvá. Az adóerő-képességet is figyelembe véve Keszthely városának első körben 50 százalékos hitelátvállalást ajánlottak, melyet a tárgyalások során a városvezetésnek sikerült – a megyében egyedülálló módon – 70 százalékra, a települési kategória maximumára növelni. A tavaly december 31-ei állapot szerint a város csaknem 180 millió forintos működési és mintegy 887 millió forintos fejlesztési hitellel rendelkezett, ennek 70 százalékát, azaz 747 millió forint kifizetését vállalja át az állam. Az önkormányzat idei évi költségvetésében ez csaknem 150 millió forint tőketörlesztés megtakarítását jelenti.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője elmondta: nem fordult még elő, hogy a központi kormányzat ekkora adósságot vállalt volna át a helyhatóságoktól. Kifejtette: a keszthelyi önkormányzat az elmúlt években – minden gazdasági nehézség ellenére – az Új Széchenyi Terv keretében sikeresen pályázott és mintegy 3 milliárd forint összértékű beruházást valósított meg a városban, így például két ütemben a belváros rehabilitációját, a Balaton-part megújítását, záportározó és körforgalom építését, valamint intézmény-felújításokat. Ezek viszonylag magas önrészét fejlesztési hitelből teljesítette a város – ezt korrigálta most a kormány. A közeljövőben induló projektek már jóval kedvezőbb feltételekkel valósulhatnak meg – emelte ki a megyei elnök. – Az előző gyakorlattal ellentétben a mostani kormányzat 100 százalékos támogatású pályázatok kiírását szorgalmazza, így például a közelmúltban elnyert Balaton-parti projekt második üteméhez sem kell már önrészt vállalnia Keszthely városának.
Manninger Jenő hangsúlyozta: az Orbán-kormány a mostani 747 millió forintos adósságátvállaláson túl a tavalyi év végén a főtér-projekthez 106 millió forint önerő-támogatást adott, mellyel szintén az önkormányzat fejlesztésekből adódó terhei csökkentek. Hasonló önerő-pályázatra a továbbiakban is lesz lehetőség. A város feladatainak biztonságos finanszírozása érdekében – egyedi elbírálás alapján – tavaly további 160 millió forintot juttatott Keszthelynek a kormány az önhibáján kívül hátrányos helyzetben levő önkormányzatok támogatása kapcsán.
A megyei elnök elmondta továbbá: a felelős vezetői döntéseknek köszönhetően Keszthely nem tartozott a súlyosan eladósodott települések körébe, az adósságkonszolidációval azonban a fejlesztésekre felvett, a jelenlegi kormánydöntéssel jelentősen csökkent hitelállomány a jövőben nem jelent terhet a város költségvetésének.

Ruzsics Ferenc polgármester hozzátette, hogy a szocialista kormányok alatt a települési önkormányzatok évről évre nehezebb helyzetben gazdálkodtak, a csökkenő állami finanszírozás mellett az ellátandó feladatok köre egyre nőtt. Az egészségügyi és közoktatási feladatok állami irányítás alá kerülésével, illetve a járási hivatalok felállásával az idei évtől jelentősen átalakult az önkormányzati finanszírozás rendszere is, mely a remények szerint megállítja az eddigi romló helyzetet. A polgármester elmondta: az adósság átadásával egyidejűleg az önkormányzat szigorúbb pénzügyi szabályok betartását vállalta, például hogy működési hitel betervezése nélkül gazdálkodik.