A vasárnap legyen a családé!

2011. június 24. (péntek)

Annak érdekében, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzák a városlakóknak a szükséges, ám zajjal járó munkák, két éve zajkorlátozást vezettek be Keszthelyen. A sajnos azóta is tapasztalható szabálytalanságok visszaszorítása miatt a kiszabható bírság növeléséről döntött a képviselőtestület.

Két éve júniusban határozott úgy a testület, hogy időbeli korlátok közé szorítja a zavaró, hangos zajjal járó tevékenységeket, ezért átalakította a környezetvédelemről szóló helyi rendeletet. A hajnali és esti órák, valamint a vasárnapok és ünnepnapok nyugalmát kívánta biztosítani ezzel a testület a város polgárai számára.

Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: sajnos még mindig jelentős a panaszok, bejelentések száma a pihenőidőben történő hangoskodás miatt. A keszthelyi képviselőtestület júniusi soros ülésén ezért úgy határozott, hogy harmincezerről ötvenezerre emeli a maximálisan kiszabható bírság összegét.
– Nem a büntetés a cél, de akit nem tart vissza az elemi udvariasság, vagy akár a rendelet tilalma, azt talán visszatartja a hangoskodástól a magasabb pénzbírság kilátásba helyezése – mondta el a polgármester.

Az időhatárokat úgy alakította ki a testület, hogy a jellemzően pihenéssel töltött időszakok (hajnali és esti órák, vasár- és ünnepnapok) mentesek legyenek a hangoskodástól. A korlátozás kiterjed az este 8 óra utáni időszakra hétköznap reggel 7, szombaton reggel 9 óráig, valamint a vasárnap és a hivatalos ünnepnapok egészére. A nyári turisztikai szezonban (május 1. és szeptember 30. között) ebbe a tartományba esik a szombat kora délutáni pihenőidő is, 13 és 16 óra között. Minden olyan zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység, és motoros vagy elektromos gépek, készülékek üzemeltetése tilos ekkor, amely alkalmas lehet a szomszédok nyugalmának megzavarására. A tilalom nem vonatkozik a közcélú hibaelhárítás végzésére, valamint a hulladékszállításra.

– Úgy vélem, a hétköznap reggel héttől este nyolcig terjedő időszak, valamint a szombat elegendő arra, hogy mindenki elvégezze a szükséges munkáit. Sem a felújítás, sem a szép gyep nem ezen a néhány órán fog múlni; ha odafigyelünk a környezetünkben élőkre, mi is joggal várhatjuk el ezt cserébe. Hagyjuk meg magunk és mások számára is a pihenőidőszakot, legyünk tekintettel egymásra! – kéri Ruzsics Ferenc polgármester a város lakosságát.

Kapcsolódó cikkek:
Dohányzástilalom és zajkorlátozás az élhetőbb városért
Testületi döntések (2009. június)