A vén Amazon

2019. szeptember 24. (kedd)

Fogadó, kaszinó, lóváltó, rockkocsma, cukrászüzem, karbantartó műhely és húsbolt – csak néhány funkció amit betöltöttek az elmúlt évszázadokban az Amazon különböző épületei. A város több mint 300 éves ikonikus objektuma 2016 óta megújult formában kiállítóhelyként és rendezvényközpontként működik, de kávézó és étterem is található benne. Egy épületbejáráson mutatták be szombaton a kulturális örökség napjai keretében.
Az elmúlt 300 évben számos bővítésen, átalakításon esett át Keszthely ikonikus épülete. Ezekkel is megismerkedhettek az épületbejárás résztvevői. A négy éve felújított Amazon pincéjébe is elkalauzolták a látogatókat. Itt is nyomon követhetőek a különböző építési fázisok.

A szállóhoz lóváltó is kapcsolódott. Ezt ma raktárként használják. A boltíves épület sok funkciót betöltött már; karbantartó műhely, öltöző, étterem, húsbolt, üveges és gázöngyújtó töltő is működött itt. A bejáráson elhangzott, hogy az egykori lóváltónak keresik még az új funkcióját. Az esemény nagy érdeklődéssel zajlott, nem csak keszthelyiek vettek rajta részt.

„Eddig nem nagyon tudtunk az Amazon történetéről semmit. Nagykanizsaiak vagyunk, nem is keszthelyiek. Úgy gondoltam hogy ha már Keszthelyre járok elég nagy gyakorisággal, akkor érdemes megtudni, hogy mi az Amazon története, miről szólnak ezek a régi kövek” – nyilatkozta dr. Gigler Ildikó.

A felújított Amazont 2016-bana adták át. A Kastély utca frontján üzemelő kávézó és étterem mellett a főúri utazásokat bemutató tárlat kapott helyet az egykori szállodaszobákban és más helyiségekben. A bejárást vezető Pécsi Attila szerint az ilyen alkalmakkor olyan helyeket is láthatnak az érdeklődők, amiket máskor nem, sőt nosztalgiázásnak is alkalmasak az ilyen programok.

Pécsi Attila, a kastélymúzeum műszaki menedzsere: „Bármely generációt nézzük, mindenkinek van valami története, valami emléke ehhez az épülethez és így most újra betekintést nyerhet abba, hogy tulajdonképpen mi is lett belőle. A régebbieknek a földszinti vendéglátóhelyek mondanak sokat, a söröző, vagy éppen maga a vendéglő. És nem akarom mondani a magam generációját, illetve a nálamnál fiatalabbakat, akiknek ugye az elhíresült 512, ami ugye egy érdekes romkocsma volt a maga jellegében.”

Az egykori rockkocsma helyén ma rendezvényterem működik. Korábban pedig varroda is üzemelt az épület ezen részében, a földszinten pedig cukrászüzem működött. A bejárás ingyenes volt, de regisztrációhoz kötötték. Az eredetileg tervezett 25 fős létszámot is bővítették, több mint 30-an nyerhettek bepillantást az Amazon titkaiba.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6422-a-ven-amazon?fbclid=IwAR1YzyK2KdEixiOgvCmuujd2s_fabooQM3LPXu1YzoRkHDDtdBjeJJ0Ctbo