A víz érték! Becsüld meg!

2021. március 22. (hétfő)

A koronavírus elleni védekezés miatt elmaradtak a víz világnapi programok. A Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja vasárnap délután mégis megkoszorúzta a Balatont. A megemlékezéssel tisztelegtek egy – a napokban elvesztett- csoporttársuk előtt is. A rövid megemlékezésen mutatták be a sajtó számára az egyesület megújult Vigyázz rám! című társasjátékát is.

A Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője a keszthelyi mólónál a víz jelentőségéről beszélt a víz világnapján. Azon a napon, amiről ENSZ 1992-es riói konferenciáján döntött és a víz világnapjának nevezte ki és 1994-től tartanak világszerte. Vetőné Zeke Erzsébet kiemelte, hogy óvjuk a természetet, a környezetet és ne pazaroljuk a vizet. Ami Európában természetes, az nagyon sok országban hiányzik. Elmondta továbbá, hogy bíztak abban, hogy a jeles alkalmon, 2021-ben a korábbi évekhez hasonlóan újra közösen ünnepelhetnek és a világnap idei „A víz érték! Becsüld meg! jelmondataival is felhívják az emberek figyelmét. Azonban a koronavírus járvány miatt másképp alakult az idei év is. A megemlékezés már 2020-ban is elmaradt. A víz napi megemlékezés és a Balaton megkoszorúzása a Nők a Balatonért Egyesület tagjai számára vasárnap nem csak vízről szólt.

„Mi a Nők a Balatonért Egyesület már több mint 10 éve megünnepeljük a víz világnapját. Tulajdonképpen ez úgy zajlik, hogy vasárnap délután- a víz világnapjához közeli vasárnap délután- a Balaton 17 pontján működő Nők a Balatonért Egyesület csoportja levonul a Balaton-partra kis vízzel kapcsolatos ünnepséget szervezünk és megkoszorúzzuk a Balatont. Mint említettem ez a múlt évben elmaradt. Ebben az évben sem készültünk rá,de sajnos egy szomorú aktualitás úgy döntetett velünk,hogy mégis csak le kell jönnünk és Szűcsné Marcsi emlékére megkoszorúzzuk a Balatont és emlékezünk őrá is, mert ő is mindig itt volt velünk. Mindig aktívan részt vett minden programunkban.”- mondta el Vetőné Zeke Erzsébet a keszthelyi csoport vezetője.

A megemlékező pillanatokat követően mutatták be azt a környezetvédelmi társasjátékot, aminek a nagyobb változatát már jól ismerhetik a családok. A Balatonról szóló Vigyázz rám! című társasjátékot kisebb, családi formában és megújítva adták ki. Az új kérdéscsoportokkal bővített játék a hasznos szabadidő eltöltés mellett segít az ismereteket fejlesztésében is.

„A Nők a Balatonért Egyesület pedagógus csapata 4. kiadását szerkesztette meg ebben a játékban. Igazából eltérni a környezettudatosságtól nem tér el, de kiegészíti játékkal. Malomjátékkal és tudnivalókkal. Maga a játék azért érdekes, mert ahogy a közmondás mondja, amit a Jancsika megtanul, János nem felejti el.”Tehát ha a gyerek megtanulja azt, hogy vigyázni kell a környezetre, és ez ma nagyon aktuális. Egyrészt a víz napjának kapcsán másrészt pedig én úgy tapasztalom, hogy sajnos nagyon hanyagok az emberek. Szemetelnek, nem figyelnek a környezetükre.”- adott tájékoztatást Bajzik Lajosné.

A társasjáték nagy közönség előtt bemutatóját, megismertetését a korlátozások feloldását követően, egy későbbi időpontra tervezi a Nők a Balatonért Egyesület. A víz világnapján tartott megemlékezés a korlátozó intézkedések figyelembevétele és betartása mellett zajlott a Balaton-parton.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7906-a-viz-ertek-becsuld-meg