A Vöröskereszt és a véradók világnapját ünnepelték

2022. június 22. (szerda)

A Vöröskereszt és a véradók világnapját ünnepelték Keszthelyen. A humanitárius szervezet Zala megyei ünnepségén önkéntesek és donorok vehettek át elismeréseket. A Vöröskereszt Magyarországon 1939-ben kezdte el a véradás szervezését. A Keszthely Területi Szervezet a legeredményesebb a megyében. A koronavírus idején is túlteljesítették a donortervet.

A járvány idején is szervezte a véradást a Vöröskereszt Keszthely Területi Szervezete. Csak a kórház vérellátójában fogadhatták az önkénteseket, külső helyszínen nem. A humanitárius szervezetnél azt tapasztalják, hogy Keszthely környékén érzik az emberek annak a fontosságát, hogy segítsenek embertársaikon.

Sokszoros véradókat és más önkénteseket is kitüntettek a Vöröskereszt megyei ünnepségén. Van olyan helyi donor, aki már 175 alkalommal nyújtotta karját.A világjárvány miatt az elmúlt két évben nem hívhatták össze aktivistákat, önkénteseket. Így most három esztendő országos elismeréseit adták át a Zala megyeieknek.

„Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt öt évben megyei szinten Keszthely volt az első és minden évben az éves donortervet túlteljesítettük 110, 115, 120 százalékra és 2020-ban, a járvány ideje alatt is a Vöröskereszt hívószavára jöttek a véradók és akkor is 115 százalékra teljesítettük a donortervünket, ami azt jelentette, hogy 2675 véradó jött el vért adni” – nyilatkozta Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthely Területi Szervezetének vezetője.

A legrangosabb elismerést, a vöröskereszt Csillagrendjét a 108 éve működő zalaapáti alapszervezet kapta meg. 1914-ben alakultak és az évben már hadikórházat működtettek.

Emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. A világ 187 országának 17 millió lelkes önkéntese vallja magáénak ezeket az alapelveket. A Keszthelyi járás területén 21 vöröskeresztes szervezet működik. Mindannyiuk fontos feladata a véradás szervezése. Ezt a tevékenységet a Kormányhivatal is elismeri.

„A véradók nem csak azt az üzenetet tudják magukkal hordozni, hogy segítenek az egészségügyön, segítenek a beteg embereken és a rászorulóknak a vérüket adják, hanem egyben példaértékűek is. Példamutatást is hurcolnak magukban, hiszen azt az üzenetet, hogy lehet még önzetlennek lenni, mindig lehet egy kicsit többet adni a társadalomnak, amibe élünk és amelynek szerves része vagyunk, ez az üzenet nem lenne teljes a véradók és a véradók szervezői, önkéntesei munkája nélkül” – nyilatkozta dr. Varga Andrea, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője.

A Vöröskereszt a véradás szervezésén túl rengeteg segítséget nyújtott a világjárvány elleni védekezésben. Március óta pedig az Ukrajnából érkező menekülteket is támogatják.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9271-a-voroskereszt-es-a-veradok-vilagnapjat-unnepeltek