A zene és az alkotás is összekötötte a testvérvárosok művészeit

2023. április 18. (kedd)

Közösen alkottak és zenéltek a keszthelyi és székelyudvarhelyi művészek a hétvégén. Az erdélyi delegációval népzenészek, vonósok és tűzzománcosok is érkeztek. A közönséget koncertekre, táncházra és kiállításra is várták. A művészeti csoportok bíznak abban, hogy az együttműködés folytatódik. Többek véleménye szerint erre jó alkalom lesz a testvérvárosi kapcsolat 15 éves évfordulója.

Székelyudvarhelyi és keszthelyi muzsikusok közös produkciójában csendült fel Mozart D-dúr Divertimentója. A Székelyföldi Filharmónia Kamaraegyüttes javasolta ezt a zeneművet, amit a keszthelyi zeneiskolások örömmel fogadtak.

Németh Ildikó zenetanár: „Nagyon jó ötletnek tartom, hogy megismerhettük őket, kiváló zenészeknek tartom őket, ahogy a próbák során sikerült őket megismernünk a közös zeneélés alkalmával, úgyhogy egy húzóerő nekünk is. Örülünk neki, hogy együtt játszhatunk.”

Együtt a zene nyelvén – ezt a címet kapta a koncert. Népes közönség élvezte a műsort, melyben a vonósok mellett a Balaton Kamarakórus és a Musica Antiqua Együttes is fellépett. A dallamok mellé kiállítás is társult. A székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely és a Keszthelyi Kerámiaműhely szakkör rendezett közös tárlatot. A hétvégén közösen alkottak, az elmúlt évek munkái mellett a szombati tűzzománcokat is kiállították.

„Kiderült, hogy technikailag, mázazás szempontjából, égetés szempontjából nagyon egyforma volt a két művészet. Én nagyon örülök, hogy találkoztunk, most először és remélem, hogy folytatódik majd ez a kapcsolat” – mondta Simon Edit keramikus, népi iparművész, szakkörvezető.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Vozár Péterné alpolgármester, illetve Elekes Gyula tűzzománcművész. A székelyudvarhelyi kulturális intézmény egykori vezetője kezdte el kiépíteni a kapcsolatot keszthelyi kollégájával, Csengei Ágotával. Az ő együttműködésükből született a testvérvárosi megállapodás.

A népi kultúráját is megmutatta Székelyudvarhely. A Palló Imre Művészeti Iskola zenekara, a Héva lépett fel, kiegészülve két népdalénekessel. Kincses Gyöngy Erzsébet és Györgyi Hajnal Csillag a 2016-os Fölszállott a páva gyermekverseny különdíjának büszke tulajdonosa. Ők is nagy örömmel jöttek Keszthelyre, hogy erősítsék a két település kapcsolatát.

„Fantasztikus érzés, hogy itt lehetünk, hogy megmutathatjuk a mi hagyományainkat, népviseletünket, énekeinket, tánctudásunkat és zenei tudásunkat. Nagyon örülünk, hogy új embereket ismerhettünk meg, megismerhettük ezt a gyönyörű várost és hogy itt lehetünk” – mondta televíziónknak Kincses Gyöngy Erzsébet, székelyudvarhelyi népdalénekes.

A népzenészek fontos küldetése, hogy megismertessék a székely kultúrát, ezért a koncerten megtanítottak a közönségnek egy erdélyi népdalt. A népzenei programon fellépett a nagykanizsai Bojtár zenekar. Az estet táncház zárta.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10256-a-zene-es-az-alkotas-is-osszekototte-a-testvervarosok-muveszeit

Képek