A diákokat érő atrocitások miatt egyeztettek

2008. december 11. (csütörtök)

A diákokat érő utcai atrocitások az elmúlt hónapokban megszaporodtak Keszthelyen, ezért a város oktatási, pedagógiai intézményei a rendőrséggel és az önkormányzattal közösen egyeztető fórumot tartottak csütörtökön, a további esetek megelőzése érdekében.

A zárt körű megbeszélést követő sajtótájékoztatón Csótár András (Fidesz), az oktatási és kulturális bizottság elnöke azt mondta: a diákok vagy diákkorú fiatalok által elkövetett bűncselekmények miatt tartotta szükségesnek összehívni az egyeztetést. Keszthelyen ugyanis a közelmúltban legalább 4-5 olyan eset történt – a könnyű testi sértéstől a rablásig -, ami miatt nem szeretnék „homokba dugni a fejüket”. A képviselő konkrét esetek említése nélkül elmondta, hogy több rendőrségi eljárás indult, az iskolák vezetői is tudják, kikkel vannak gondok, de a megelőzést rendkívül fontosnak tartják. Megítélése szerint azonban a pedagógusok és más szakemberek fellépése korlátozott, ezért nem kerülhető meg a szülők felelősségének felvetése.

Rövid távú megoldásként a gondok főbb helyszíneként megjelölt Fő téri buszmegálló és a vasútállomás környékén napokon belül növelik a rendőri jelenlétet, főleg a kollégisták pénteki hazautazása idején. Hosszabb távon kortárs segítőhálózat létrehozását tervezik, a rendőrök pedig iskolai előadásokon beszélnek majd a bűnesetek megelőzéséről és az elkövetőkkel szembeni fellépési lehetőségekről.

(Forrás: Monitor www.monitormagazin.hu)