A dunántúli ifjúság legnagyobb kulturális seregszemléje

2010. április 16. (péntek)

Április 22. és 24. között zajlik Keszthelyen a nagy hagyományokkal rendelkező Helikoni Ünnepségek programsorozata, melyen a dunántúli középiskolák diákjai 18 művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. Kétévente fiatalok vidám forgataga tölti meg a várost; idén 4200 résztvevő érkezik.

A keszthelyi önkormányzat minden eddiginél nagyobb összeggel, a két évvel ezelőttinek a duplájával, 20 millió forinttal támogatta idén a rendezvényt, csaknem felét biztosítva ezzel a teljes költségvetésnek. E nélkül nem jöhetett volna létre az idei Helikon – hangsúlyozta Csengei Ágota, a Helikoni Rendezőbizottság ügyvivője a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón.
Müller Róbert, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy bár legutóbb jubileumát tartotta a rendezvény, az idei is kerek évforduló. A két évvel ezelőtti éppen az ötvenedik volt azóta, hogy csaknem másfél évszázados szünet után 1958-ban újra fellobbant a helikoni láng, az idei pedig a tizedik a programsorozat 1992-es megújulása óta.

Évről évre egyre nő a résztvevők száma; az idén 50 település 122 középiskolájából 3850 diák és 350 kísérő érkezik Keszthelyre. A vendégek Keszthelyen és a környék további tíz településén szállnak meg, ahonnan külön buszjáratok segítik a közlekedésüket. 18 kategóriában több mint 600 bemutatót láthat a zsűri és a közönség, illetve érkeztek a megmérettetésre filmes, irodalmi és képzőművészeti alkotások is. Az elbírálást ismert művészek, az adott kategória szaktekintélyei végzik, akik közül többen évek óta tagjai a Helikon zsűrijének. A szervezőmunka oroszlánrészét az önkéntesekből verbuválódott Helikoni Rendezőbizottság és a Goldmark Károly Művelődési Központ csapata végzi, de a helyi diákság, a tanárok, és a befogadó intézmények is tevékeny részt vállalnak a szervezésben és lebonyolításban.

Az idei Helikon talán minden eddiginél jobban fog hasonlítani egy nyári zenei fesztiválra. Számos ingyenesen látogatható szórakoztató rendezvény egészíti ki a versengést, hogy a Keszthelyre látogató vendégek mellett a helyi lakosok jól érezzék magukat a három nap alatt. A Balaton-parton rendezvénysátor várja az érdeklődőket koncertekkel (csütörtökön az Irie Maffia, pénteken a Kiscsillag zenél), de a város sétálóutcája is vidám, fiatalos bulihelyszín lesz babzsák-fotelekkel, bárral és óriási, Balaton-alakú társasjátékkal. Népszerű program a hagyományos Helikoni Összkar éneke is a Balatoni Múzeum lépcsőjén, erre mindig sokan kíváncsiak.

Az április 22-én tartandó megnyitóünnepségen a hagyományok szerint Dr. Festetics György, Keszthely város díszpolgára, az Ünnepségek alapítójának leszármazottja gyújtja meg a Helikoni lángot, ezzel veszi kezdetét a rendezvény.

Hivatalos honlap

Képek az előző Helikonokról:

Nézze meg galériánkat!