A lakosság segítségét kéri Keszthely a kórház érdekében

2009. március 25. (szerda)

Csaknem egymillió forint gyűlt össze eddig a támogatók felajánlásaiból a keszthelyi Városi Kórház javára indított gyűjtés során. A február eleji kezdeményezés állásáról, az adományokból megvalósuló fejlesztésekről és a kórházzal kapcsolatos további tervekről tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán Ruzsics Ferenc polgármester, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Kvarda Attila, az intézmény megbízott főigazgatója.

Ruzsics Ferenc elmondta, hogy már több alkalommal fordult segítségért a környékbeli önkormányzatokhoz, hogy anyagilag járuljanak hozzá a keszthelyi kórház fenntartásához; hiszen az intézmény nem csupán a húszezer fős Keszthely lakosait szolgálja ki, hanem a környező településekkel együtt mintegy hatvanezer ember egészségügyi ellátását biztosítja a térségben. Vendégként részt vett az érintett kistérségek társulási ülésein és ismertette a közös teherviselés tervét a jelenlevő polgármesterekkel, valamint levélben is kéréssel fordult a településekhez. A megkeresésekre azonban kevés válasz érkezett, többnyire azok is elutasításról szóltak és a helyi önkormányzatok szintén nehéz anyagi helyzetével indokolták a nemleges választ.

Manninger Jenő támogatását fejezte ki a keszthelyi városvezetés kórházzal kapcsolatos kezdeményezéseit illetően, mivel az intézmény zavartalan működését ő is elengedhetetlenül fontosnak tartja a város és a térség lakosai számára. Véleménye szerint az ellátási körzet önkormányzatai az idegenforgalmi bevételeik bizonyos százalékával hozzájárulhatnának a lakosaikról is gondoskodó intézmény fenntartásához. A megyei elnök kiemelte, hogy a 2006-os finanszírozást alapul véve 510 millió forinttal volt kevesebb az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól érkező támogatás az elmúlt években, és bár a kórház mindent megtett (komoly takarékossági intézkedéseket vezetett be és létszámleépítésre is kényszerült), a keszthelyi önkormányzat mégis 191 millió forinttal kénytelen támogatni idén az egészségügyi intézmény működését.

Dr. Kvarda Attila, az intézmény megbízott főigazgatója elmondta, hogy az adománygyűjtés február elejei bejelentése óta csaknem egymillió forinttal gyarapodott a Keszthely és Környéke Egészségügyéért Alapítvány számlája a felajánlásoknak köszönhetően. A héten megtartott kuratóriumi ülésen két fő szakmai fejlesztési célt tűzött ki az alapítvány, amelyre az adományokból befolyt összeget kívánják fordítani: az egyik a krónikus ápolási osztály ellátási színvonalának javítása a szükséges tárgyi eszközök beszerzésével, a másik pedig a megemelkedett forgalmú szülészet fejlesztése az újszülött-ellátás javításával és az alternatív szülési lehetőségek biztosításával. A főigazgató hozzátette, hogy ésszerű gazdálkodással és a lehetséges egyéb bevételek növelésével továbbra is mindent megtesznek azért, hogy az intézmény stabilitása megteremthető és hosszú távon fenntartható legyen.

Manninger Jenő kifejtette, hogy bár a volumenkorlátot eltörlik, a kormányzat országos szinten újabb 30 milliárd forintot tervez elvonni az egészségügytől; eszerint a jelenleginél is még 10-15%-kal kevesebb állami pénz jut az intézményekhez. A kisebb kórházakat – mint például a keszthelyi is – ez fokozottabban érinti, mint a súlypontinak minősített intézményeket.

A város vezetésének terve szerint az elkövetkező hetekben levélben tájékoztatják a lakosságot a kórház helyzetéről, és kérik bármely összegű anyagi támogatásukat. Bízva az emberek összefogásában és abban, hogy fontosnak tartják a gyógyintézmény további zavartalan működését, az ellátási terület minden háztartásába eljuttatják a tájékoztatót az adakozást megkönnyítő csekkel, valamint lehetőséget biztosítanak a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására is az alapítvány számára.