A szemét gond, de a hulladék érték lehet

2009. november 19. (csütörtök)

Ezzel a címmel jelentetett meg tájékoztató kiadványt a Keszthelyi Városüzemeltető Kft., mely részletesen bemutatja a város hulladékkezelési rendszerét, az újrahasznosítás lehetőségét és jelentőségét, valamint részletes útmutatóval segíti a lakosok környezettudatos döntéseit.

Keszthelyen évek óta sikeresen működik a szelektív hulladékok gyűjtése; harminc gyűjtősziget van a város területén, melyeken papír, üveg, fém és műanyag válogatott elhelyezése lehetséges térítésmentesen. Az elmúlt évek során a „sárga zsákok” rendszere is széles körben elterjedt, a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. közvetlenül a lakosoktól szállítja el a ház elé kirakott, szelektíven gyűjtött csomagolóanyagokat, alumínium, műanyag és papírhulladékot kétheti rendszerességgel. Idén áprilistól már a biológiailag lebomló anyagok is külön kezelhetők, jelentősen csökkentve ezzel a kommunális hulladék mennyiségét, és értékes komposztot nyerve a feldolgozás során.

A legutóbbi testületi ülésen elfogadott helyi hulladékgazdálkodási terv felmérései megállapították, hogy a városban a szelektív gyűjtés aránya az országos átlag feletti, a biológiailag lebomló hulladékok idén bevezetett új rendszerű kezelése pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Kis odafigyeléssel, komoly beruházás nélkül mindenki belevághat otthon a hasznosítható csomagolási és biohulladékok különgyűjtésébe. A gyűjtőkonténerek és sárga zsákok tartalma a KETÉH Keszthely és Térsége Hulladékkezelő Kft. keszthelyi telephelyén kialakított válogatóba kerül. Az anyagok további szortírozására a hasznosító vállalatok igényei miatt van szükség: a műanyag hulladékokat szín és fajta szerint osztályozzák és külön hasznosítják, továbbá itt történik az italos kartondobozok és a fémhulladékok kiválogatása is.

A szelektív gyűjtéssel kapcsolatos információval, tanácsadással a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. munkatársai szívesen állnak a lakosok rendelkezésére. (Keszthely, Vásár tér 10., 83/515-330, Környezettudatosan a lakosság segítségével

Nézze meg galériánkat!