A zalai sportról

2009. május 11. (hétfő)

Keszthelyen rendezték meg május 8-án a Zala megyei városok sporttalálkozóját, melynek keretében sajtótájékoztatót tartott Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Közgyűlés ifjúsági és sporttanácsnoka a megyét érintő sportpályázatokról és rendezvényekről.

Fontos döntések születtek

Az idei esztendőben nehéz helyzetben volt az ifjúsági és sporttanács, mivel az üdültetésre és a sportpályázatokra felosztható keretre nagy volt a túljelentkezés – mondta a sporttanácsnok. Az összesen pályázott mintegy 15 millió forint igény kielégítésére hat és fél millió forint keretösszeggel rendelkezett az Ifjúsági és Sport Munkacsoport.

Az üdültetésre 2 500 000 Ft-ot fordít minden évben, így idén is a megyei önkormányzat. Ennek keretén belül 15 általános és középiskola 320 tanulója tölt el egy hetet a Zalai Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Balatongyöröki Ifitáborában. Kiemelt sportpályázat kétmillió forintos keretösszegére idén 7 millió forint feletti igény, összesen ötvenkét pályázat érkezett. A világversenyekre készülő, megyét is képviselő sportolók felkészítését is támogatta a munkacsoport a helyi hagyományokkal rendelkező sportesemények és a határmenti kapcsolatok ápolása mellett. Figyelembe vette a bírálat során a sportágak közötti arányokat is, mivel labdarúgásban, kosárlabdában, modellezésben és tekében több pályázat is érkezett. A szabadidős pályázatokra is jóval nagyobb volt az igény, mint a rendelkezésre álló összeg. A kettőmillió forintnyi keretösszegre 92 darab pályázat érkezett, majdnem öt millió forint értékben. Ebből megyei intézmények pályázatai, helyi események, diákolimpiai részvételek kerültek támogatásra.

Pálinkás Róbert elmondta: a megyei önkormányzatok idén sem kaptak állami támogatást a sportfeladatok ellátására, ez négy millió forintot kiesést jelent a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése tagszervezeteinek. Mivel a sportnak, ezen keresztül a szövetségnek jelentős integráló szerepe van, a munkacsoport súlyozottan támogatta a rendezvényeit.

Zalában-körbe-futva – 335 kilométer 8 nap alatt

Az Ezeréves Zala Vármegye Ünnepi rendezvényeinek nyitó eseménye a 68 települést érintő váltófutás. A futáshoz bárki, az útvonal során bárhol csatlakozhat, akár néhány kilométeres futásra is. A váltófutás 10 órakor indul Balatonedericsről június 7-én, és Keszthelyen, az aznap megrendezésre kerülő Keszthelyi kilométerek félmaraton, maraton versenyéhez csatlakoznak a futók. A váltófutás befutója Zalaváron lesz, a Millenniumi Ünnepség záró esemény részeként.

Az egész megye Keszthelyen sportol

Kámán Ferenc, címzetes vezető főtanácsos elmondta: a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Megyei Sportnapnak idén Keszthely ad otthont, közösen szervezve a megyei Ifjúsági nappal szeptember 12-én. Az előzetes tervek szerint az egyetemi sporttelepen versenyekkel, sportbemutatókkal kezdődne az Ifjúsági és sportnap, majd délutántól a strandon folytatódnak a programok. A kilencedik Parasportnapot szintén Keszthelyen rendezik majd meg december 3-án, a Fogyatékkal élők világnapján.

(forrás: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)