Ácsolt láda az Örökségünk táborban

2021. augusztus 13. (péntek)

A Népművészeti Alkotóházban hat napon át tanultak, alkottak tábor keretében a népművészet, népi mesterségek iránt érdeklődők. Az ország minden részéből érkeztek az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon című kézműves táborba. Hímeztek, gyöngyöztek és faragtak.

Bereczky Csaba fafaragó, a népművészet mestere. Fodor Ákosnak segít a csapolt láda munkálataiban. A 18 éves fiatal Enyingről érkezett a kézműves táborba. A lehetőségének nagyon örült A fafaragás területén minimális gyakorlata volt. Nagyon sokat tanult az egy hetes tábor ideje alatt.

„Először is egy tárgynak az elkészítését, megtervezését,az anyagnak az előkészítését és az egész folyamatnak a végiggondolt menetét, hogy egy tárgyat hogyan tudunk létrehozni.”- mondta el Fodor Ákos.

A táborozók több helyszínen dolgoztak. A műhelyben gépek segítették a munkát, az udvaron a mester és a jó társaság. Váradi Noémi állatorvos. Férjével Vác mellől érkezett Keszthelyre. Több alkalommal volt lehetősége Bereczky Csabával dolgozni. A kérdésre, hogy miért szereti a népi faragásokat,- a következőket mondta.”Minden ember életében eljön a pillanat, hogy valamit szeretne a saját kezével létrehozni. A mai világunkban nem ez a jellemző, de valahogy pont ezért megjelenik az igény és amúgy gyere koromtól érdekelt a népművészet. Tehát ez nem volt egy távoli dolog már akkor sem, de szépen valahogy úgy hozták az események, hogy egyszer csak találkoztam először a nemezzel, utána a nemezelés tanulása közepette egyszer elvetődtem egy fás műhelybe és onnan már nem voltak akadályok.”

A táborlakók között volt, aki kéregedényt készített, szarut karcolt, de legtöbben az ácsolt láda készítését sajátították el. A parasztházak egykori elengedhetetlen bútordarabja többféle díszítéssel, de egy méretben készült a táborban.

„Az őrségi, Felsőszölnöki ácsolt láda alapjaiból indultunk ki a ládakészítési folyamatban. Elkészítettem a rajzait, az egyéb anyagát és a szakkörrel előkészítettük az elmúlt hetekben az alapanyagot. Mivelhogy több láda készül, egyszerre ezt a megmunkálást hat nap alatt nem tudtuk volna elvégezni. Köszönhető a kollégáknak, nagyon jó állapotban érkeztek a vendégeink, akik aztán a folyamatot folytatták. Az oldaldeszkák, tetőkávák, mindennek a megmunkálását, összeépítését.”- mondta Bereczky Csaba.

Az alkotóház egyik termében szorgos női kezek Riskó Erzsébet vezetésével készítették a nép ruhadarabokat, használati tárgyakat. Batikoltak, varrtak, gyöngyöztek. El is mondták mitől volt számukra hasznos és egyben szórakoztató az örökségünk tábor.

„Azért mert nagyon jó társaságban lehetek. Mint ami itt van, és Erzsike mindig tud újat mutatni és lehet tanulni minden évben újat.”- mondta Bertók Adrienn.

Az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon elnevezésű tábort ötödik alkalommal rendezték meg . 2021-ben 14 fő részvételével.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8303-acsolt-lada-az-oroksegunk-taborban