Adjál egy órát a nyaradból!

2019. augusztus 8. (csütörtök)

Sörrel és szendviccsel várták a retro véradásra érkezőket Keszthelyen. Hagyományosan augusztus első hétfőjén és keddjén valósul meg a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének akciója. Nyáron csökken a véradókedv, ezért szerveznek ilyen kampányokat. A vöröskereszt elégedetten zárta a programot, 53-an áldoztak egy órát a nyarukból, hogy másoknak segíthessenek.
Országos trend, hogy nyáron kevesebb a véradó a szabadságolások és a nyaralások miatt. Keszthely környékén pont az ellenkezőjét figyelték meg a vöröskereszt munkatársai. Magas az idegenforgalomban dolgozók száma, akik a megnövekedett munkaidő miatt nem tudnak vért adni. A vérkészítményekre azonban nyáron is szükség van, ezért szerveztek retro véradást.

„Nagyjából egy éve adtam először vért és szerintem ez egy nagyon jó módja annak, hogy segítsünk másoknak. Tényleg csak húsz percbe kerül ez az egész és nagyon kedvesek itt, nagyon aranyosak a hölgyek. Anyukámnak volt egy balesete tavaly, úgyhogy úgy gondoltam, hogy ez tényleg egy nagyon jó módja annak, hogy hogy segítsünk az embereknek, akiknek szükségük van rá” – nyilatkozta Bezerics Dóra.

Attól retro véradás, hogy sörrel, szendviccsel és csokoládéval köszönték meg a donorok közreműködését. E mellett egy ajándéktáskát is kaptak a résztvevők, illetve részt vehetnek a szeptember 1-ig tartó nyereményjátékban is, melyen kétéjszakás pihenést, koncertjegyet, vagy fitneszórát is nyerhetnek. A keszthelyi járásban az idegenforgalmi időszak ellenére is jók a véradó statisztikák.

Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének vezetője: „A Keszthelyi Területi Szervezet a keszthelyi járás területén szervezi és bonyolítja le a Keszthelyi Kórház Vérellátójával a véradásokat. Évente 112 alkalommal tartunk véradást. Az éves tervet a tavalyi évben a háromezres tervet 119 százalékra teljesítettük. Az idén is időarányosan már 115 százalékon vagyunk a teljesítésben.”

A hétfői és keddi retro véradáson összesen 53 fő vett részt, köztük számos nyaraló, de öt új véradó is emléklapot vehetett át. A Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete elégedetten zárta a programot, de természetesen a jövőben is számítanak a donorokra. A Vöröskereszt statisztikái szerin naponta 1600-1800 véradóra van szükség, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6295-adjal-egy-orat-a-nyaradbol?fbclid=IwAR03rd7g9_BJM3u0WY3YGR3X4WfUvvLvFWAZ85cdiTD0E0l80PbBKOpf194