Adjon vért, életet menthet!

2021. szeptember 22. (szerda)

Rendhagyó véradás lesz pénteken Keszthelyen. A Helikon Kastélymúzeum ad helyet majd a rendezvénynek. A “Véradó kihívásnak” nevezett esemény különlegessége, hogy a légimentő helikopterek ellátását szeretnék elsősorban megoldani. A parkban programokkal is várják az érkezőket. Maga a véradás pedig az egykori könyvtár épületében lesz.

Egy kisfilmmel is arra törekszik a Magyarországi Légimentésért Alapítvány, hogy minél többen vegyenek részt a hagyományteremtő céllal, elsőként megrendezett eseményen. A civil szervezet elnöke, Nagy Boglárka elmondta: véradókra folyamatosan szükség van, ezért hozták tető alá a “Véradó kihívásnak” nevezett eseményt. A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. támogatásával szeptember 24-én déltől tizennyolc óráig lehet majd vért adni. „A Magyar Légimentő Nonprofit Kft és az alapítványunk közös ötletelése alapján, annak apropójaként, hogy kettő egység 0 negatív vért szállít a budaörsi mentőhelikopter, és azt szeretnénk, hogyha a másik hat bázison, Miskolcon, Debrecenben, Szentesen, Pécsen, Sármelléken, Balatonfüreden ugyanúgy elérhető lenne ez a közeljövőben. Azért, hogy ezeken a mentőhelikoptereken a vér felkerülhessen, ugye vérre van szükség” – tette hozzá az alapító.

A véradás helyszíne a Helikon Kastélymúzeum lesz. A parkban a gyermekek számára egy ugrálóvárat állítanak fel és népi játékok is lesznek. A sárga helikopter is leszáll és itt ügyel majd. Ha nem érkezik riasztás, meg lehet tekinteni belülről is. Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének vezetője elmondta: a Vajda János Gimnázium tanulóinak segítségével még újraélesztési bemutatók is lesznek. Elmondta továbbá: „Nagyon örültünk. amikor a légimentők megkerestek bennünket, hogy a mentősökkel közösen tartsunk egy véradást. Azonnal csatlakoztunk is hozzá, örömmel vettük ezt a lehetőséget. Sajnos a személyi feltételek hiányában most pénteken az Országos Vérellátó Szolgálat Zalaegerszegi Területi Vérellátója vesz részt a véradáson. Ők lesznek azok, akik szakmailag lebonyolítják a véradást.”

A cél az, hogy minél több emberhez eljusson a véradás híre, hiszen ennek köszönhetően menthetnek életet a légimentők is.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8432-adjon-vert-eletet-menthet