Adjunk vért nyáron is!

2023. július 13. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Nyáron is fontos vért adni. A Balaton térségében ilyenkor nagyon sokan fordulnak meg, így megsokszorozódik a balesetek vagy akár a műtétek száma is. Sok esetben életet ment, ha van megfelelő vérkészítmény. A szabadságolások, illetve a nyári munkavégzés miatt ilyenkor kevesebb a véradó.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai nem győzik hangsúlyozni, hogy miért fontos rendszeresen vért adni. A vérkészítmény elengedhetetlen az egészségügyi munka folyamán, a ritka vércsoportnak pedig különös jelentősége van. Többen vannak olyanok, akik saját példájukon tapasztalták, hogy mennyire fontos a vér. A Vöröskereszt éves terv szerint dolgozik, és Keszthely térségében évről évre túlteljesítik az előírt mennyiséget.

„Most jelenleg is az éves szintű 2600 egységhez már 1580 egységet vettünk le június végéig, tehát az időarányos tervünket túltejesítettük. Ezért e helyről is köszönetet mondok minden véradónak, és azoknak is, akik rendszeresen szervezik, és segítenek a szervezésben. Nekünk kiemelt feladatunk az első véradók szervezése is, hiszen középiskolák vannak, és aki betöltötte a 18. évét, jöhet véradásra.” – tájékoztatott Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének vezetője.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a véradási kedv öröklődik. A fiatalok közül leginkább azok lesznek rendszeres véradók, akik ezt látták szüleiktől, nagyszüleiktől is. Fontos, hogy ne csak idősek látogassák rendszeresen a vérellátót, hiszen egy bizonyos kor felett már nem lehet vért adni. Olyanok is vannak, akik ugyan már más városban élnek vagy tanulnak, de szívesen visszajárnak Keszthelyre segíteni. Augusztus 7-én retro véradásra vár mindenkit a Magyar Vöröskereszt keszthelyi szervezete.

A Magyar Vöröskeresztnél, és itt, a keszthelyi vérellátóban is azt tapasztalják, hogy egyre több a fiatal, aki vállalkozik arra, hogy az első véradás után rendszeres véradó lesz. A Vöröskereszt keszthelyi szervezetének egyébként is feladata szervezni a fiatalokat, ebben együttműködnek velük a keszthelyi szakképző intézmények, gimnáziumok, illetve a hévízi Bibó gimnázium is. Ne felejtsük el: Adj vért, és ment meg három életet!

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek