Adóbevallás: ne hagyja az utolsó pillanatokra

2024. május 16. (csütörtök)

Ne hagyja az utolsó napokra a személyi jövedelemadó-bevallási tervezet! Erre figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített tervezeteket. Ezekről általános tájékoztatás kérhető az ingyenes 1819-es NAV infóvonalon.

Sorban érkeznek az ügyfelek a NAV munkatársaihoz a keszthelyi kormányablakban. Május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet. Ezzel kapcsolatban sok kérdéssel fordulnak az adózók a hivatal dolgozóihoz. Aki rendelkezik elektronikus kapcsolattartással, legegyszerűbben a NAV e-SZJA felületén fogadhatja el a bevallási tervezetét.

„Nagyon fontos, hogy ha a tervezet visszaigényelhető adót tartalmaz és szeretné az adózó ezt visszakapni, akkor a visszaigénylés érdekében a bevalláson, vagy a kiegészítő nyilatkozaton meg kell adni a bankszámlaszámot, vagy a postai címet, ahova a pénzt szeretné kapni. Hogyha ezeket az adatokat a bevallás nem tartalmazza, akkor külön kiutalási kérelem benyújtásával kérhető a kifizetés” – nyilatkozta Joó Hilda, a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Ha a bevallásban fizetendő személyi jövedelemadó, vagy szociális hozzájárulási adó szerepel és ezeknek az összege nem éri el az 500 ezer forintot, akkor a magánszemélyek 12 havi pótlékmentes fizetést is kérhetnek. Ezt szintén a bevallásban, vagy a kiegészítő nyilatkozaton kell jelölni. Az első részletet május 21-ig kell befizetni.

A NAV figyelmezteti az adózókat, hogy május 20-án pünkösdhétfőn az ügyfélszolgálatok zárva tartanak. A zalaegerszegi központi ügyfélszolgálat hosszabb nyitvatartással várja az ügyfeleket május 21-én kedden 08:30 – 18:00-ig. Keszthely 8-12-ig, illetve 13-16-ig lesz nyitva az ügyfélszolgálat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek