Advent második vasárnapján

2019. december 10. (kedd)

Vasárnap este Keszthely város gyertyáján is fellobbant az adventi koszorú második,a remény gyertyája. Ismét egy lila színnel jelzett gyertya segít közelebb kerülni Jézus születéséhez. A gyertyagyújtáson a Keszthelyi Református Egyházközösség lelkészasszonya Zichy Emőke mondta el ünnepi gondolatait.
A Csány –Szendrey Általános Iskola Dalos Kedvűek klubjának énekesei övendeztették meg szívhez szóló dalokkal a közönséget vasárnap délután Keszthely város Fő terén. Nagyon sokan gyűltek össze a második adventi gyertyagyújtásra, ahol Zichy Emőke ,református lelkész szólt a megjelentekhez. Beszélt az egyre szaporodó karácsonyi kívánságokról, a békéről, a családi összetartozás értékéről.

„Ha egy mindenlátó szemüveggel belelátnék a lelkekbe akkor a gyermekek mást kérnének a Jézuskától. A felnőttek szép családot, az idősebbek hasonlóan,egészséget és sorolhatnám mi mindent. De van valami ami minden kívánság fölött a legszebb ajándék. Az amiről az ünnep beszél, az amit az ünnep hirdet és az amit az ünnep ígérne akkor ha élni tudnunk vele- és ez nem más mint a békesség.”- mondta Zichy Emőke.

A lelkészasszony ünnepi gondolataiban a gyerekek világára,lelkére is utalt két kis gyermekrajzon keresztül. Ahol a szép , az öröm találkozik egy másik,szomorúságot ábrázoló belső gondolatokkal a gyermeki alkotásban.

„Ennek az alkotásnak komoly üzenete van számunkra mert a békesség nem azt jelenti,hogy körülöttünk minden csodás,minden szép,minden ragyogó úgy mint az előbb említett képen,hiszen az életünk,kiváltképpen a felnőttek vagy az idősebbek élete nem ezt tükrözi. A békesség azt jelenti,hogy a kopárságban a sötétségben is megtalálom azt a nyugalmat amiről Reményik olyan szépen beszél. Aki azt mondja, hogy amíg a szív ver,mindig nyugtalan de Istentől mégis békessége van.”- szól szívhezszólóan a református lelkész.

A megindító szép gondolatokat követően Zichy Emőke meggyújtotta a város koszorújának második adventi gyertyáját. Úgy ahogy az első gyertya úgy a remény gyertyája is az advent liturgikus színével, a lilával jelzett és lángjával hirdeti ,hogy lecsendesedve ,lélekben felkészülve várjuk Jézus eljövetelét. Az ünnepi gyertyagyújtás a kisiskolások énekével zárult Keszthelyen.

Advent idején számos kikapcsolódási lehetőség várja a Keszthelyre látogatókat. Így volt ez Advent 2. vasárnapján is. A Balaton Színházban rendezték meg a kórusok találkozóját, míg a Fő téri hangulatot fokozta a Keszthelyi Jazz Műhely koncertje.
A 32 éves egyházi kar,a Kis Szent Teréz Kórus lépett elsőként színpadra a Balaton Színházban megrendezett adventi kórustalálkozón. A húsz fős kórus bensőséges dalokkal hangolták Advent második vasárnapján az ünnepvárásra a közönséget.

” Az éneklés mindig is nagyon fontos én úgy gondolom az emberek számára. Azok számára is akik énekelnek és azok számára is akik hallgatják. De ilyenkor Advent idején még több melegségre,szeretetre,meghittségre várnak az emberek és talán az emberi hang amivel a legjobban tudjuk kifejezni az érzéseinket és a szeretetünket.”- mondta Szelencsik Klára,kórusvezető.

A 2004-ben alakult Allegrezza Kamarakórus is rendszeresen fellép a keszthelyi közönség előtt. A kórus tagjai az éneklés örömének gyakran hódolnak. . Az alsópáhoki énekszeretők sokszor vendégei a kórustalálkozóknak és rendezvényeken is megmutatják, hogy az éneklés mindig öröm.

„Tizenöt éves születésnapunka ünnepeljük, zeneirodalomnak minden korszakát átölelő műveket szoktunk énekelni.Nagyon sok helyen szerepeltünk már. Keszthelyen is ,azóta keszthelyi tagjaink is vannak.”- mondta a kórus tagja Paulics Piroska.

A Balaton Színházban öt kórus előadásában csendültek fel a karácsonyi ünnepkör gregorián énekei és adventi dalok. Aki a szabadban szerette volna tölteni a vasárnap estét, a Fő téren a forralt bor és finomságok mellett programot is talált magának.

„Szerintem aki itt nem érzi jól magát,ott baj van valahol,itt jó a program szép a Fő tér,szép a Sétáló utca,a gyertyagyújtás. Én meg vagyok vele elégedve a férjemmel,a barátokkal .Aki itt nem talál programot,ott baj van.”- mondta el véleményét Fitos Istvánné.

A szórakoztató zenei élményt a Keszthelyi Jazz Műhely tagjai adták a Fő téri színpadon. A Festetics György Zeneiskola tanáraiból álló zenészek igazi karácsonyi hangulatot teremtettek a hazai színpadon.

„Ez mindig egy nagyon különleges érzés,nagyon szeretjük a karácsony előtti időszakot a társaim is meg én is. Mert ugye a karácsony az egyik legszebb ünnepünk és tényleg ezek az adventi hét végék…egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz. Nagyon sok helyen játszunk ilyenkor.”- emelte ki Felföldi Gábor a Jazz Műhely tagja.

Szólt a rock, a jazz vasárnap este Keszthelyen. Az emberek késő este, a hideg időben is szívesen hallgattak zenét, borozgattak és beszélgettek a város Fő terén.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6651-kikapcsolodas-advent-napjaiban?fbclid=IwAR3-tfRwriKkk9vEAICropR_y7zh5jOaykexjpgQ8defMSCFpsXjxk4AV3k
https://tvkeszthely.hu/hirek/6650-advent-masodik-vasarnapjan?fbclid=IwAR1CitXzef1pPJazfje5cMvFoZgOrw_mt1YCJCfdv_VkuqQ4mcNCZINr-hg