Adventi készülődés volt a Ranolder iskolában

2023. november 30. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Koszorúkötéssel egybekötött teadélután volt a Ranolder iskolában. A tanulók mellett óvodásokat is vártak a közösségi programra, akik szüleikkel megismerhették az intézményt. A családok elkészíthették saját adventi koszorújukat és a tantermeket is ünnepi díszbe öltöztették. Az iskola vezetése szerint az ilyen alkalmak többet jelentenek, mint ha csak szavakkal mutatnák be a Ranoldert.

Leendő elsősök a Ranolder iskolában. Szüleikkel, testvéreikkel jöttek el, hogy adventi koszorút készítsenek. Az ünnepre hangolódás mellett az intézmény elsődleges célja a bemutatkozás.

Őry Gábor iskolaigazgató: „Szerintünk egy ilyen foglalkozás – ami egy összejövetel és foglalkozás kombinációja – több mindent elmond rólunk, mintha szavakkal beszélünk, vagy egy előadást tartunk magunkról. Gyakorlatilag ezzel már, hogy hangsúlyozzuk az adventnek a jelentőségét, már ezzel megpróbálunk egy értéket közvetíteni.”

Az adventi koszorú még a nem vallásos családok otthonában is elterjedt. Elnevezése a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami azt jelenti: az Úr eljövetele. A feljegyzések szerint 1839-ben egy németalföldi lutheránus lelkész készített először adventi koszorút 28 gyertyával. A szokás Európában a 20. században terjedt el és időközben négyre csökkent a gyertyák száma, jelképezve a vasárnapokat.

„Három lilánk van. egy rózsaszínünk” – sorolta Tóth-Deák Dalma. Hagyományosan ezek a gyertyák színei. A kreativitás és a változó divat eredménye, hogy már más színekkel és a legkülönbözőbb termésekkel, örökzöldekkel, szárított citrusokkal, szalagokkal, egyéb díszekkel is dekorálják az ünnepi jelképet.

Az ünnepre hangoldód rendezvényen az iskola tanulói is műsort adtak. A Ranolder vezetésének egész éves célja, hogy a keresztény ünnepeket, a hozzájuk kapcsolódó eseményeket együtt élje meg az iskola közössége.

„Mi most már nyolcadik éve járunk ide a gyerekekkel és nagyon elégedettek vagyunk, szeretjük az iskolát, sok program van, az ünnepekre külön készülünk, iskolai bál, tánc, mindenféle, úgyhogy szeretjük nagyon” – vélekedik Pálfi Judit. 

A Randolder iskola idén több olyan rendezvényt tartott, melyen a tanulók és családjuk mellett az óvodásokat, leendő elsősöket is várták. Szeptember utolsó napján nagyszabású családi napot szerveztek, de rajzpályázat és ovis szombat is volt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek