Adventi tekergés

2021. december 26. (vasárnap)

Belvárosi adventi sétára invitálta az érdeklődőket a Keszthelyi Tourinform Iroda. Az Adventi tekergő című rendezvény célja az volt, hogy olyan helyi kötődésű személyeket és a hozzájuk köthető történeteket ismerhessék meg a vendégek, amelyek nincsenek annyira a köztudatban. Decemberben összesen három alkalommal vehettek részt az érdekes sétán az érdeklődők.

Az egykori Szent Márton-templom emlékhelyénél kezdődött el a Keszthelyi Tourinform Iroda Adventi Tekergő elnevezésű programja. A látogatók itt a templomról, Szent Mártonról, valamint a püspök és a libák kapcsolatáról hallhattak érdekességeket. A sétán szó esett többek között a Festeticsekről is. Tasziló kastélyépítési elképzelései mellett elhangzott az az érdekesség is, hogy Festetics György születésnapjaként két dátum is szerepel a korabeli írásokban. A sétára a legtöbben a közösségi oldalon találtak rá, mint kikapcsolódási lehetőségre. Ez a keszthelyi pár is úgy fogalmazott, a helyi értékekről szóló tudásukat szerették volna gyarapítani.

„Végre van egy-egy olyan dolog, amiről nem tudtunk. Például ezt a Szent Márton-templomot én nem tudtam, hogy volt itt a kastély területén, úgyhogy már megérte eljönnünk.” – mondta el Gyenese Balázs.

Asbóth Sándor emléktáblájánál is volt is egy állomása a sétának. Szántó Éva idegenvezető úgy állította össze a programot, hogy a téli ünnepkörhöz kapcsolódó hírességekhez és eseményekhez köthető helyszíneket ejtsék útba. A honvéd alezredes után az Amazonház Látogatóközponthoz vezetett a sétálók útja, ahol többek között korabeli bálok menüsorával is megismerkedhettek. Szántó Éva elmondta, összesen három sétát terveztek ebben a témakörben, tapasztalata szerint mindenki számára tudott újdonságokkal szolgálni.

„Mindig tudnak találni valami olyan dolgot, amit eddig még nem hallottak, vagy tényleg olyan újdonságként hat rájuk, hogy így megörülnek és aztán a végén ilyen jó kedvvel és derűsen távoznak. És szerintem ez egy kicsit segíti őket abban is, hogy egy kicsi büszkébbek legyenek a városukra és egy kicsit jobban megismerjék. Én ezt egyébként így lokálpatriótaként és helyi idegenvezetőként is fontosnak tartom, hogy ismerjük a városunkat és itt Keszthelyen egyébként nagyon sok olyan történet van, akár olyan esemény, vagy akár olyan embereknek az élettörténete, amik igazán inspirálóak akár a mai ember számára is.”

A program második fele a Sétáló utcán folytatódott. Itt megemlékeztek többek között a szépségkirálynő-választásról és Simon Böskéről, valamint az ugyancsak decemberben született Szendrey Júliáról is. A séta és az érdekes történetek egészen a Fő térig tartottak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8713-adventi-tekerges