Agroturisztikai találkozót rendeztek a Georgikonon

2023. május 15. (hétfő)

Első ízben rendezték meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót. A négynapos, szakmai és szabadidős programokat felvonultató eseményre a MATE többi kampuszáról is jöttek hallgatók. A rendezők célja az volt, hogy erősítsék az együttműködést a régió szereplőivel. A felvételi eredmények is igazolják a keszthelyi felsőoktatás létjogosultságát, 40 százalékkal nőtt a jelentkezések száma.

A Diáknapok a Georgikon egyik meghatározó rendezvénye. Az idei évben a keszthelyi és a vendéghallgatók jóval nagyobb volumenben élvezhették a programokat. Első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót.A MATE vezetése szerint napi szintű együttműködés kell a régióval, a társadalmi és gazdasági élet szereplőivel, azért szervezték meg a KATT-ot.

„Ezt célozzuk meg itt, ezen a területen is, hogy sokkal szorosabb szimbiózisban, együttműködésben tudjunk működni a várossal, a térséggel, a gazdasági élet szereplőivel. Ezt az együttműködést már megindítottuk a korábbiakban is. Ez az agroturisztikai találkozó is azt célozza, hogy összehozzuk a várost, a térséget, az egyetemet, a helyi termelőket egymással, a hallgatókkal, minden olyan szereplőt, aki érdekelt és érintett az itteni felsőoktatás erősítésében” – nyilatkozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, a KATT fővédnöke.

A négynapos rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy megerősítsék a Georgikon Campus tudományos, sport és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözzék a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival.A programot öregdiák találkozó, lovaskocsikázás, borkóstolás és sportprogramok is színesítették. Az Ízek utcájában a térség termelői is felsorakoztak. A programot az önkormányzat is támogatta, mivel a turizmus és az agrárium is stratégiai ágazat.

Manninger Jenő polgármester: „Hol máshol, ha nem Keszthely és környékén fontos a turizmus az országban, Budapesten kívül, ami a talán a legnagyobb desztináció. Nyilván a gyógyturizmus mellett az agroturizmus is fontos és kiterjed nem csak Keszthelyre, hanem az egész környékre. Hogy ha ennek az oktatása itt valósul meg, az még több fiatalt vonzhat, ez nagyon fontos. Támogattuk a találkozót, ami népszerűsíti, bevezeti, de az az oktatásban is megnyilvánul, nagyon fontos számunkra.”

A KATT keretében fejlesztéseket is átadtak. Hamarosan növényvédelmi drónpilótaképzés indul a Georgikonon. Ehhez előadó- és számítógépes termet alakítottak ki. A kampusz büszkélkedhet hazánk első mezőgazdasági női drónpilótájával, többek mellett ő is átadja tudását a képzésben résztvevőknek.

A bejárással egybekötött programon bemutatták a megújult kazánházat, ahol korszerű rendszert építettek ki. Ennek köszönhetően külön tudják már szabályozni az egyes épületek fűtését. A beruházás 53 millió forintba került. Teljes körű tetőrekonstrukció volt az első emeleten. 10 centiméter hőszigetelést és vízszigetelést is kapott a kollégium. A 34 millió forintos projekttel megszűntették a leázásokat. Ha felújítják a rongálódott szobákat, akkor 80 férőhellyel bővül az épület.

A bejáráson bemutatták az új streetball palánkot és a most elkészült Bexi-teraszt is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10349-agroturisztikai-talalkozot-rendeztek-a-georgikonon

Képek