Ajándék az időseknek

2019. szeptember 2. (hétfő)

Önkéntesek munkája díszíti Keszthely Város Egyesített Szociális Intézményének Idősek Otthonát. Az idősek közösségi terének egyik falát festette ki a Kontúr Csoport. Az önkéntesek nem először adományoztak. A kórház Gyermekosztályának színes, nyugtató képei is az ő munkájuk eredménye. Az időseknek Életfát festettek. A falfestményt augusztus 30-án ünnepélyesen is átadták.
Az Idősek Otthonában 70 gondozott van. A mindennapok apró változásai is örömet okoznak számukra. Gyakran összegyűlnek közösségi programokon a társalgóban ami a mai naptól látványában is új a lakóknak. Kis ünnepség keretében adták át azt a falfestményt, amit önkéntesek készítettek. Olyan keszthelyi kreatív csoport akik már több intézményben is rajzoltak, festettek. Munkájukat Nagy Bálint alpolgármester, az Idősügyi Tanács elnöke köszönte meg a város nevében. Wágner Réka az alkotócsoport tagja beszélt az életfa tervezéséről, a közös munkáról.

„Szerintem mi töltődni járunk festeni, mert amikor együtt vagyunk,akkor nagyon jókat beszélgetünk és közben alkotunk is. Mi szerintem ennél többet kapunk, viszont szeretnénk adni is. Most az idősek otthonában éppen.”- mondta Wágner Réka, a Kontúr Csapat tagja.

A Hernádi Hilda által tervezett egyedi festményen Magyarország tájegységei, szimbólumok, kis emlékeket idéző képek, hagyományos motívumok láthatók. A fa gyökerei az életet ábrázolják, benne az emberrel és az állatokkal. A kép az otthon lakóiban különböző gondolatokat ébresztett.

„Meg kellett néznem először minden kis részét, aztán úgy elkezdtem elfogadni. Aztán amikor beszéltünk róla, hogy ez mi meg az mi, nagyon megtetszett. Ügyesek nagyon ezek a hölgyek. Igazán köszönjük szépen.”- nyilatkozott az otthon lakója, Aczél Jenőné.

Az intézmény vezetője, Királyné Domaházi Csilla elmondta, hogy folyamatos a törekvés az igényes környezet kialakítására, szépítésére.

„Ez mindenki számára nagyon fontos. Kicsit az otthont is visszaidézheti akár egy szép kép a falon vagy egy kedves könyv. Úgy, hogy én nagyon örültem neki amikor a Kontúr Csapattal együtt megálmodtuk, kitaláltuk azt, hogy erre az üres falra – amit direkt így hagytunk fehéren- ,hogy ők akkor festenének valami szépet nekünk. S akkor gondolkodtunk, mi legyen ez a kép. S végül is szerintem nagyon jól eltalálták.”- mondta örömmel Királyné Domaházi Csilla, a Keszthely Város Önkormányzat Egyesített Szociális Intézményének vezetője.

A patchwork varrást is idéző kép minden részlete emlékeket ébreszthet. Színeiben idézi az ember, a táj változó hangulatát. Az otthonban nagy az öröm. De a várakozás is, hogy a társalgó üres falaira milyen képek kerülnek még gondos, jótékony kezek által.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6360-ajandek-az-idoseknek?fbclid=IwAR2sikasPVvAsagHuz2JfCUpI6vdcr16-n2d0otMGp-S4mOkfnwKB1cJiUk