Aki sokat tett a változásokért…

2021. június 14. (hétfő)

A 30 éve elhunyt Csengey Dénesre emlékezett tegnap a Pelso Társaság. Az író és rendszerváltó politikus egykori lakásánál, a Goldmark-ház udvarán elhangzott, hogy Csengey írói pályája itt teljesedett ki. Tar Ferenc szerint Csengey Dénes 38 év alatt annyit élt, annyit tett, mint mások 60 év alatt.

„Most kellene elsáncolódni, vagy még inkább névtelen magaslatra húzódni, e helyett a keszthelyi mólón ülök, sétálók fecsegésének hullámverésében…” 1984-ben, Csengey Dénes Keszthelyre költözésének évében kelt naplórészletet osztott meg a publikummal az író fia. A Hitelben is megjelent memoár mellett több, a városhoz kötődő írást is hallhattak a Pelso Társaság tagjai. A rendszerváltó politikusról elhangzott, publikálási időszakának elején, már ismert íróként költözött Keszthelyre. Fia, Csengey Balázs szerint édesapja írói pályájának egyfajta kiteljesedése érkezett itt el. A Goldmark-házban lévő lakásában született meg egyetlen regénye, esszéi és számos dalszöveg.

„Cseh Tamás daloknak jó része itt született a fenti lakásban, de a regényének egy jó részét is itt írta Keszthelyen. Ez egy termékeny időszak volt mindenféleképpen. Írókkal, illetve egyéb kulturális szereplőkkel kötött itt Keszthelyen szoros barátságokat, az építész Jankovics Tiborral volt talán a legszorosabb barátsága, de hogy irodalmi személyeket említsek, Péntek Imrével és Csurka Istvánnal is rendszeresen találkoztak, akár itt, akár az ő lakhelyükön” – nyilatkozta Csengey Balázs.

A Pelso Társaság az író és rendszerváltó politikus halálának harmincadik évfordulója alkalmából szervezte a megemlékezést az író egykori lakhelyénél. Tar Ferenc már a debreceni főiskolai évei alatt ismerte Csengey Dénest. A történész úgy fogalmazott, 38 év alatt annyit élt, annyit tett, mint mások 60 év alatt. Hozzátette, Dénes olyan cselekvő ember volt, aki mindig arra törekedett, hogy kimondja az igazságot. Tar Ferenc szerint olyan megosztó személy volt Csengey Dénes, mint Petőfi Sándor, vagy az ’56-os Pongrátz Gergely: „Hogy miért hozom ezeket a párhuzamokat? Azért mert Petőfi és Pongrátz Gergely mellett Csengey Dénes is egy ilyen forradalmi alkat volt. És 1848, 1956 és 1989 – ez a három év forradalmi év volt, forradalmi változásokat eredményezett itt Keszthelyen és az egész országban. Ezért jövünk ma este össze, hogy megemlékezzünk arról az emberről, aki sokat tett a változásokért.”

Csengey Dénes az 1980-as évek második felében aktív szellemi, kulturális és politikai szerepet vállalt a városban is, egészen tragikus haláláig.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8124-aki-sokat-tett-a-valtozasokert