Akik a rajtvonal mögül indulnak

2018. május 8. (kedd)

Közel ezren futottak idén a koraszülöttekért. Harmadik alkalommal szervezett versenyt a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány. Verőfényes napsütésben teljesítették a futók a Zalaegerszeg-Keszthely közötti 60 kilométeres távot. A program célja, hogy a koraszülöttek mellett felhívja a figyelmet az egészséges életmódra is.
Gyermeksírásra és a koraszülöttmentő szirénájának a hangjára rajtolt el a mezőny a zalaegerszegi skanzenből. Az amatőr futók mellett több ultramaratonista is részt vett a versenyen a jó cél érdekében. A koraszülött futás fővédnöke idén is Lubics Szilvia hosszútávfutó volt.

„Nagyon megtisztelő, hogy a fővédnöke lehetek a rendezvénynek. Most az idén csapatban fogunk indulni, mert elég közel van a következő versenyem, és így a 60 kilométert nem vállaltam. Az első fele az enyém, az első 30 kilométer.” – tájékoztatott az amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista.

A futók a megyeszékhely után Nemesapáti, Kallósd, Nemesbük és Hévíz érintésével érkeztek meg Keszthelyre. A 71-es út mellett lévő váltópontnál az egyéni versenyzők arcán már látszott a fáradtság. Innen még két és fél kilométert kellett megtenniük a Fő téren lévő célvonalig.

A befutókat zeneszóval köszöntötték, a sétálóutcán pedig sokan szurkoltak a versenyzőknek. A harmadik koraszülött futáson rekordszámú, közel ezer futó vett részt, közülük néhányan csapatban, mások pedig egyéniben teljesítették a 60 kilométeres távot. Sokan már a kezdetek óta részt vesznek a programon.

„Harmadik alkalommal vagyunk mi itt. Szívügyünk, nekem legalábbis szívügyem. Édesanya is vagyok, meg csecsemős, gyerekszakos nővér vagyok, és tudom azt, hogy mit él át egy szülő, mint magam is szülőként. Én triatlonozok, triatlon klub versenyzője vagyok, és szívesen állok be ilyen jótékonysági futásokon.” – mondta az Iron Ladies csapat versenyzője, Korcsmárosné Vígh Rozália.

A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány szervezésében megvalósuló verseny célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a koraszülöttekre és az őket ápolók munkájára is. A szervezők fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy a korábban született gyerekeknek is van esélyük a felzárkózásra. Jól bizonyítja ezt az is, hogy idén is számos koraszülött állt rajthoz.

„Én úgy éreztem, hogy azért mindenkinek néha-néha kell tennie valamit, hogy egy picit jobb ember lehessen szerintem. Én mindig próbálok segíteni azokon, akiken csak lehet, akármilyen módon. Ha étellel, ha futással, bárhogyan.” – tájékoztatott Trombitás Barbara, a ZÁÉV Zrt. csapatának futója.

A versenypályát idén is a koraszülöttmentő útvonalán jelölték ki, a futók azonban nem a műúton, hanem a zalai dombok között teljesíthették a távot. Több csapatot is hangos szirénaszóval kísért a mentő a sétálóutcán. A futóversenyen szeretnék felhívni a figyelmet a sportolás áldásos hatásaira és a zalai táj szépségére, a fókuszban azonban a koraszülöttek vannak.

„Sokszor oxigénhiányos állapotban, súlyos állapotban születnek, és aki a zalai dombokon most futott, az párszor átérezhette ezt az érzést. Másrészt ők a rajtvonal mögül indulnak. Nemrég futott be itt egy kislány, aki 1000 grammal született, és úgy láttam, hogy a Hévíz-Keszthely verseny első helyezettjei között van, de ez azért ritka, hogy valaki ezt a rajtvonal mögüli indulást, ami egy 6-7 hónapra való születést jelent, behozza.” – emelte ki Dr. Gárdos László, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház Gyermekosztályának vezető főorvosa.

A Fő térre érkező futókat ez úttal is egyéni éremmel jutalmazták, és meg is vendégelték őket. A szurkolókat és a versenyzőket idén a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a Marcato Ütőegyüttes szórakoztatta.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8750/akik-a-rajtvonal-mogul-indulnak/