Akiket a gőzgép füstje megcsapott

2015. augusztus 4. (kedd)

Pöfögtek, csattogtak és kattogtak két napon át a veterán mezőgazdasági gépek a Majorbéli Géptalálkozón. Tizedik alkalommal rendezték meg a programot, melyen a legidősebb traktorok és gőzgépek rengeteg érdeklődőt vonzottak. A Majormúzeum legnagyobb és talán leglátogatottabb programja a tíz évvel ezelőtti indulásakor éllovas volt a Dunántúlon.

Szépen muzsikál az 1954-ben készült veterán Hoffer traktor. A tulajdonos Vágvölgyi Imre az enyészettől mentette meg a masinát, mely társaival az 50-es években a fő erőgépe volt a magyar mezőgazdaságnak. A székesfehérvári férfi géplakatos édesapjától örökölte a szenvedélyét: „Ahogy a molnárra a liszt ragad, úgy rám a lakatos szakma ragadt” – meséli viccesen.

A traktorok ülései ritkán voltak üresek. A gépcsodák és a mezőgazdasági eszközök legnagyobb rajongói a gyerekek voltak. A vállalkozó kedvűek még a különféle morzsolókat és darálókat is kipróbálhatták.

Minden géptalálkozó csúcspontja az 1910-ben, Leedsben gyártott Fowler típusú lokomotívok beindítása. A 16 lóerős, 20 tonnás gépek 1972 óta lakói a Majormúzeumnak. A vasutasokból, hajósokból és más szakemberekből álló gárda minden évben bemutatja, hogyan szántottak a két masina közt vontatott billenőekével. Csöndes Ákos gépkezelő szerint itt mindannyian kiélhetik azon gyermeki vágyaikat, amiket fiaik a dömperekkel és matchboxokkal tesznek.

A szántást nagyszámú közönség kísérte figyelemmel. Fiatalok és idősek mind csodájára jártak, annak, hogyan is működnek még a 105 éves gépek. Patyi Balázs mérnökszemmel azt csodálta, hogy az ilyen öreg gépek még ma is milyen jól működnek. Belegondolva a mai járművek biztos nem fognak száz év múlva így szuperálni.

A tíz éve életre hívott géptalálkozó, az első ilyen jellegű program volt a Dunántúlon. Mára a géptulajdonosok és a veterán masinák rajongóinak állandó programja lett. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum, mint a Majormúzeum fenntartója, nagyon büszke erre a rendezvényre.
A rendezvényen részt vett dr. Estók János. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója számára az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan egyedi programot csinálnak, mely szélesíti a keszthelyi kulturális palettát.

A szántás mellett a cséplés műveleteivel és felvonulással is színesítették a tizedik Majorbéli Géptalálkozót.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)