Akiket a mozdony füstje megcsapott

2024. július 9. (kedd)

Retró hétvége volt a Balatonnál. A MÁV több éve rendezi meg a vasútbarát eseményt. Olyan legendás mozdonyok közlekedtek az északi parton, mint a 424-es, a Nohab, vagy a Bobó mozdony. Az ország minden pontjáról és külföldről is érkeztek vasútbarátok a programra.

Keszthelyre érkezett a 424-es. A legendás mozdony Tapolcáról jött. A 247-es sorszámú gőzöst sokan várták. Hazánkban mindössze kettő üzemképes darab van. Ez a példány pakuratüzeléssel, a 009-es pedig széntüzeléssel működik.

„Gyerekkoromban ott éltem, ahol az utolsó menetrend szerinti gőzmozdonyos közlekedés volt. A nosztalgia, ami miatt szerettünk volna a családdal együtt utazni” – Sivák tamás – nyilatkozta a szerelvénnyel Keszthelyre érkező Sivák Tamás. 

A 424-es legendás gőzmozdonytípus, egykor a magyar ipar büszkesége volt. Filmrendezőket, zenészeket ihletett meg. 1924-től – azaz pontosan 100 éve – kezdték gyártani a szériát. A MÁV-nak 365 darab készült.

A Keszthelyre befutott 424-es mozdony 1959-ben gördült ki a MÁVAG gyárából. Vasutas berkeken belül Bivalynak vagy – egy finn hosszútávfutó után – Nurminak becézik ezt a gépet.

A sorozat a ’60-as évekig élte fénykorát, ekkor álltak szolgálatba a dízelmozdonyok, a ’80-as években kezdték selejtezni a 424-eseket.

A két üzemképes darab nosztalgiajáratait mindig nagy érdeklődés kíséri. A retró hétvégén Keszthely, Tapolca és Balatonfüred közt közlekedett a Bivaly.

„Egy hatalmas élmény és szerintem ez mind a mai napig fontos az emberek számára, hogy ismét láthatják, mert közel 70 éves mozdonyról beszélünk. A Nohabok és az M61-esek is 60 évesek és azokat is milyen jó élmény és több százan itt vagyunk e miatt. Főleg a kisebb generációknak, a kicsiknek nagyon jó élmény ismét” – vélekedett Bubonyi Sándor. 

Idén két alkalommal és két helyszínen rendez a MÁV nagyszabású retró hétvégét. Júliusban a Balatonnál mutatkoztak be a társaság közelmúltban elkészült retró járművei. Augusztusban pedig Debrecen környékén, hajdúsági vasútvonalakon találkozhatnak az utasok a múltidéző, autentikus szerelvényekkel. A balatoni hétvégén valamennyi személy- és expresszvonaton közlekedtettek a szerelvénybe illő, autentikus első osztályú kocsikat. Négy szerelvényben is közlekedett étkező és/vagy bisztrókocsi, ahol az adott korszakhoz igazodó kínálattal várták a vendégeket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek