Aktív a civil élet Keszthelyen

2021. július 26. (hétfő)

A források igénylése és a koronavírus hatásai mellett a fiatalok bevonása foglalkoztatja leginkább a Zala megyei civil szervezeteket. A Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ mai rendezvényén az is kiderült, hogy a megyében és Keszthelyen is aktívak az egyesületek, alapítványok és különböző szerveződések. A Miniszterelnökség illetékes főosztályának munkatársai is részt vettek és segítséget nyújtottak a Városházán tartott fórumon.

Nem csak a Festetics-kastéllyal és a város történetével, hanem az itt működő civil szervezetekkel is ismerkedtek a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársai. A megyei szintű konzultációs rendezvény célja, hogy képet mutassanak a zalai civil életről. Zalaegerszeg és Hévíz után érkezett a program Keszthelyre.

„Minden helyszínre meghívtunk olyan civil szervezeteket, amelyeket jól ismerünk és tudjuk, hogy rendkívül aktívak a tevékenységükben. Igyekeztünk az egyes helyszeneken úgy összeállítani a csoportokat, hogy többféle tevékenységi körű civil szervezet jelenjen meg: itt vannak a szociális szférától, kulturális szervezetek, akár tűzoltó-, polgárőr-, állatvédő, környezetvédő szervezetek” – nyilatkozta a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetője, Horváth Rita.

Zala megyében mintegy 2000 civil szervezet van. Több száz aktív egyesülettel, alapítvánnyal és szervezettel működik együtt a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Keszthelyen gazdag a civil élet. A városvezetés kiemelt célja a közösségépítés, melyben kulcsszerepe van ezeknek a szervezeteknek.

Vozár Péterné alpolgármester: „Nagy öröm számunkra, hogy ellátogatott hozzánk a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője és munkatársai. Nagyon örülünk neki, hogy itt vannak, hiszen egyrészt megmutathatjuk magunkat, megmutathatjuk, hogy milyen sok szép és hasznos munkát végző civil szerveztünk van. Másrészt pedig ahogy el szoktuk mondani, a közösségépítés az egyik legfontosabb feladatunk és motivációnk és nagyon örülünk, hogy végre együtt lehetünk a civil szervezetekkel és őket bemutathatjuk.”

A találkozó célja a kötetlen beszélgetés, eszmecsere volt. Az egyes szervezetek bemutatkozhattak és elmondhatták problémáikat, nehézségeiket. A koronavírus-járvány a civil szférára is rossz hatással volt. Nem volt lehetőség a találkozókra és a gazdasági nehézségek miatt az önkormányzati támogatások is csökkentek. Sok szervezetnek viszont sokasodtak a feladatai, például a szociális szférában. A Zala megyei tapasztalatok azt mutatják, hogy a források igénylése terén van a legtöbb kérdése a civileknek.

„Tudjuk, hogy a hazai források terén jelentős bővülés következett be a civileknek a javára az elmúlt években. A civilek azt szeretnék, ha ez folytatódna, további lehetőséget kapnának, hiszen a Nemzeti Együttműködési Alapon kívül most már a Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap is a civilek rendelkezésére áll, de hogy ez folytatódjon és tudjanak haladni előre, tudjanak értékes programokat, rendezvényeket tartani, illetve a működésüket segíteni” – mondta televíziónknak dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője.

A források igénylése mellett jogi kérdések, illetve a fiatalok bevonásának lehetőségei foglalkoztatják leginkább a Zala megyei civil szervezeteket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8239-aktiv-a-civil-elet-keszthelyen