Aktív Aranykor – Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthona

2024. május 28. (kedd)
KesztHelyi identitás

Az Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthona 70 férőhelyes és teltházzal üzemel. A bentlakók mellett azonban sokan vannak olyanok, akik a nappali ellátást, vagy az étkeztetést veszik igénybe, hiszen erre is van lehetőség. Az önkormányzati fenntartású intézmény olyan széles szolgáltatási palettát kínál, amely igyekszik teljeskörűen lefedni a szépkorúak igényeit.

Királyné Domaházi Csilla, az Egysített Szociális Intézmény Idősek Otthona intézményvezetője: „Mi biztosítjuk a város idős polgárai számára az úgynevezett étkeztetést, tehát ez egy napi egyszeri meleg ételt jelent. Viszont ezt az év 365 napjában biztosítjuk, ami azért különleges, mert a környékbeli településeken a hétvégén vagy ünnepnapokon nem lehet az ebédet igénybe venni, nálunk viszont igen. A legtöbben, akik így igénybe veszik, ők házhozszállítással kérik és így naponta legalább 90-95 ebédet mi ki szoktunk szállítani.”

Az Idősek Otthona az egyetlen Keszthelyen, amely hosszú távú 24 órás ellátást biztosít. Érdemes előre gondolkodni, ha valaki úgy látja, hogy szükség lesz erre a szolgáltatásra, hiszen a várólista fél-egy év. A jelentkezés elsődleges feltétele a keszthelyi lakcím, emellett jövedelemigazolás és háziorvosi ajánlás szükséges.

„Az első számú szempont az, hogy keszthelyi lakosnak kell lennie, illetve a jogszabály azt írja elő, hogy legalább 4 órán túli gondozási szükséglet kell. Ez nyilván egy nagyon idős embernél nem lehet akadály, hiszen idős korban már azért mindenféle szervi betegségek vannak.” – tájékoztatott az Idősek Otthonának intézményvezetője.

Az intézmény az idősek szállításában is segít. Öt évvel ezelőtt indították útjára a szolgáltatást és mára már egyre többen veszik igénybe. Nemcsak a bentlakókat viszik orvoshoz, vagy szakrendelésekre, a város bármelyik idős állampolgára kérheti a segítségnek ezt a formáját is.

Az Idősek Otthonában mindig történik valami, a lakók ugyanis igénylik a különböző programokat, találkozási lehetőségeket, eseményeket. Az itt lévő szépkorúak közül mindenki kisebb-nagyobb segítségre, ellátásra szorul. De fontos nekik a társaság, az, hogy lehessen beszélgetni, szórakozni.

„Csak jót mondhatok! Mert itt társaság van, itt tud az ember beszélgetni egyik a másikkal. De otthon egyedül voltam, ott nem tudtam szólni senkihez.” – nyilatkozta Nagy Balázs Lajos, az Idősek Otthona egyik lakója.

A szórakoztatás mellett elsődleges szempont az idősek egészségügyi ellátása. Számos egészség megőrző programot, tornát, zeneterápiát tartanak rendszeresen. A bentlakók ellátásáról azonban egészségügyi személyzet is gondoskodik. A szépkorúak nagy része teljes ellátást igényel, de a többi idős gyógyszerezésére, egészségügyi vizsgálataira is figyelni kell.

Havasiné Tokovicz Anita, a Keszthelyi Kórház vezető ápolója: „Vannak olyan lakók is, akik valóban teljes ellátásra szorulnak, de felöltöztethetők, kerekesszékbe kiültethetők és ezáltal a közös programokra is sokkal aktívabb részvevőként lehet őket bevonni, ami én úgy gondolom, hogy nagyon fontos, merthogy a napi 24 órából sokkal több inger éri őket és egy kicsikét jobban kiveszik a társasági életből az otthon lakóival együtt a részüket.”

Az Aktív Aranykor keretein belül szervezték meg az Idősek ki-mit tudját, a Nagyik süti versenyét. A program nagy népszerűségnek örvendett, nemcsak Keszthelyről, hanem a környező településekről is érkeztek résztvevők. Az esemény jó alkalom volt arra, hogy megmozgassa a szépkorúakat, lehetőséget teremtett beszélgetésre, barátkozásra.

„Annyi jó tálentum van, annyi értékes ember van ebben a városban, meg a környékbeli településeken, akik nagyon-nagyon szépen énekelnek, verselnek, vagy akár egy színdarabban tudnak szerepelni és szerettük volna a nagy közönségnek megmutatni azt a nagyon sok értékes idős embert.” – nyilatkozta Királyné Domaházi Csilla.

Az intézmény vezetése és Keszthely önkormányzata arra bíztat mindenkit, hogy érdeklődjenek a programok iránt és vegyenek részt azokon, hiszen közösségben lenni, szórakozni és új ismereteket szerezni sosem késő.

Az Aktív Aranykor programról további tájékoztatók itt.

Képek