Alapítvány a tehetséges gyermekekért

2019. június 5. (szerda)

Első jótékonysági koncertjét tartotta a Habsburg Kinga Alapítvány vasárnap. A főhercegasszony a tavalyi Városnapján jelentette be, hogy 1 millió forintos törzstőkével kíván létrehozni egy olyan alapítványt, amely a művészetekben kimagasló gyerekeket támogatja.
Kádár Viktória három éves kora óta zongorázik. Tehetségét édesanyja fedezte fel, és a 10 éves kislány mára már nem csak hazai, hanem nemzetközi versenyeken is kiváló eredményekkel szerepel. A Festetics-kastély tükörtermében is elkápráztatta a közönséget virtuóz zongorajátékával.

„Az országos zongoraversenyt, a 15-et nemrég a legnagyobb díjjal nyertem meg, áprilisban pedig az EPTA nevű zongoraversenyt nyertem meg, azt is a legnagyobb különdíjjal és a legnagyobb pontszámmal.” – mondta a Festetics György Zeneiskola növendéke.

A Habsburg Kinga Alapítvány első jótékonysági hangversenyén a Festetics György Zeneiskola jelenlegi és volt növendékei is bemutatkoztak. A rendezvényre azok a diákok kaptak meghívást, akik zenei téren kiemelkedő tehetséggel bírnak. Habsburg Kinga főhercegasszony, az alapítvány létrehozója köszöntőjében elmondta, ez a szervezet a gyerekekről és a gyerekeknek szól.

„Ennek az a célja, hogy kisgyerekeket, akik tehetségesek, hogy azok támasztva legyenek itt Keszthelyen, mert eddig azt hiszem, hogy még nem volt.” – tájékoztatott Habsburg-Lotharingiai Mária Kinga, a Habsburg Kinga Alapítvány létrehozója.

A Festetics-kastély tükörtermében szervezett programon bemutatkoztak a zeneiskola kezdő növendékei is. A gyerekek furulyán és zongorán mutatták meg a közönségnek, hogy mit tanultak az elmúlt évben. A Habsburg Kinga Alapítvány azonban nem csak a zenében kiemelkedő tehetségeket támogatja. Segíti azokat is, akik az irodalom, a festészet, a táncművészet vagy bármilyen más művészeti ágazatban érnek el jeles eredményeket.

„Szeretnénk a következő időszakban kiterjeszteni a többi művészeti ágra. A zenével kezdtünk, hiszen a Festetics György Zeneiskolában olyan kimagasló tehetségek tanulnak és adnak számot tudásukról, érnek el eredményeket, öregbítik Keszthely város hírnevét, hogy azt gondoltuk, hogy a zenével kezdünk. Természetesen mind a táncművészet mind pedig egyéb művészeti ágakban a jövőben szeretnénk szélesíteni a palettát.” – emelte ki Dósa Zsolt, a Habsburg Kinga Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az alapítvány a koncert végén először adott át okleveleket és pénzjutalmakat a kiemelkedően tehetséges gyerekeknek.. Elismerésben részesítették Kádár Viktóriát, jutalmat vehetett át Molnár Marcell. Támogatást kapott Kovács-Markó Ákos, valamint Tamás Luca is.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6096-alapitvany-a-tehetseges-gyermekekert?fbclid=IwAR0K-CU4DJ5Wr84WBL0gQcKngYdJzr3977su2MzhrsSTbyz7XfKaB-f0tAU