Alapképzést tartanak a falugondnokoknak

2023. április 19. (szerda)

Falugondnokoknak tartanak képzést Zala vármegyében. Az oktatás során a legátfogóbb képet kaphatnak a résztvevők azoktól az intézményektől, akikkel a legtöbb feladatuk akadhat. A képzés végén záródolgozatban kell összegezniük a hallgatóknak, amit háromtagú szakmai bizottság előtt védenek majd meg.

Zala vármegyében számos településen dolgoznak falugondnokok. Mivel aprófalvas térség, több mint 200 helyen számíthatnak a polgármesterek rájuk. Ők ugyanis azok, akik a lakosok és az önkormányzat között nyújtanak segítséget. Munkájuk széles skálán mozog, az idősek és a kevésbé tájékozottak ügyintézésétől kezdve a közmunkások rendezéséig.

A Zala Vármegyei Önkormányzat harmadszorra indított el falu- és tanyagondnoki alapképzést. Az oktatásra 28-an jelentkeztek. A falugondnokoknak ugyanis a munkába állást követő egy éven belül eredményesen kell elvégezniük a képzést, melyen elméleti és gyakorlati ismeretekkel is gazdagodnak. Ezek mellett olyan előadásokat hallhatnak, amelyeket később tudnak alkalmazni.

„Egy olyan szakmai körről beszélünk, amely a megye életében nagyon fontos szerepet tölt be. Hiszen nem csak a polgármester úr jobb kezét jelentik egy-egy kistelepülésen. Azaz egy olyan helyben elérhető és azt lehet mondani, hogy gyorsan munkára, feladatra fogható személyt jelentenek, aki mindig adott egy-egy feladat megoldásánál egy probléma megoldásánál, hanem egy olyan emberről, olyan feladatgyakorlóról beszélünk, aki a helyi civil társadalmat, a közösségi programokat tudja segíteni.” – ismertette Pácsonyi Imre a képzés szakmai vezetője, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

A képzés során olyan intézményekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, akikkel gyakran kerülhetnek kapcsolatba munkájuk teljesítése közben. A kormányhivatal főosztályai tartanak nekik oktatást, de a Nemzeti Művelődési Intézet megyei vezetője is előad részükre. Ezek mellett vezetéstechnikai tréningen és személyiségfejlesztő kurzusokon is részt vesznek. A jelentkezők eddigi tudásukat is szeretnék szélesíteni, ezért is vesznek részt az oktatáson.

„Én július elsejétől vagyok falugondnok, tehát 2022-től. Az eredeti szakmám vendéglátós, de most már úgy gondoltam, hogy ezt a szakmát abbahagyom és ezért jelentkeztem a faluba falugondnoknak. Nagyon tetszik. Egy kicsit rokonszakmának is érzem talán, hogy az emberekkel való közvetlen kapcsolatteremtés. Nagyon tetszik a munka.” – fogalmazott Domináné Bucskó Mária Balatonmagyaród falugondnoka.

A falugondnokok terepgyakorlaton is részt vesznek négy községben Csatárban, Szilvágyon, Szentgyörgyvölgyön és Zalaszentgyörgyön. A képzés várhatóan a nyár közepéig lezárul.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10267-alapkepzest-tartanak-a-falugondnokoknak

Képek