Augusztus 20. – Államalapító Szent István király ünnepe

2020. augusztus 24. (hétfő)

Erős államot és Keszthelyből erős várost csak összetartó, nemzeti öntudattal rendelkező polgárokból lehet kovácsolni – hangzott el csütörtökön Keszthelyen, Szent István Király ünnepén. Augusztus 20-án ezúttal a Balaton-parton rendezett ünnepséget a város, melyet szentmise előzött meg. Az istentiszteletet Fazakas Z. Márton csornai apát celebrálta.

A Zenepavilonnál népes közönség jelent meg augusztus 20-án. A szertartásban Keszthely egyházi elöljárói működtek közre. A szentmisét a csornai apát celebrálta államalapító Szent István Király ünnepén.

Fazakas Z. Márton prédikációjában arról szólt, hogy a saját népünk szeretete soha nem nacionalizmus, soha nem elítélendő dolog. Szent István is úgy szerette magyarjait, hogy azzal nem bántott másokat. A csornai apát rámutatott: napi kiszabott munkaként halljuk, hogy legyünk elfogadóak az új dolgok iránt, de azt, ami rossz, soha nem tudjuk elfogadni.

„Mindig vannak divatos irányzatok hitben, szórakozásban, öltözködésben – és kifejezetten direkt mondom ezt a sort – de a szikla alap, a bölcsesség nem a divat kénye-kedve szerint működik. Az úgy működik, mint ahogy Szent István lelkülete, az úgy működik Testvéreim, mint a magyar nép lelkülete. Vigyázzunk, kérjük Istent, hogy vigyázzon erre a magyar népre” – mondta prédikációjában Fazakas Z. Márton.

Az ökumené jegyében tartott ünnepi istentiszteletet követően került sor a városi ünnepségre. Köszöntőjében Manninger Jenő az Alaptörvényből idézve elmondta, hogy Szent István királyunk 1000 éve a magyar államot és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Történelmi áttekintését követően az országgyűlési képviselő rámutatott, a keresztény Európára 2000 óta új veszélyek leselkednek.

Manninger Jenő elmondta: „Magyarország ugyan kétségtelenül Európa szerves része, de Európa jelentős, gazdagabb része már nem tartja fontosnak, nem hogy a keresztény vallást, de még a keresztény kulturális identitás megőrzését sem. Történelmileg elég ritka, hogy a népek, ha nem is önként, de sikeres agymosás áldozataként feladják identitásukat. Itt vagyunk tehát Európában, ahol azért még sok országban hisznek a nemzeti értékek, a keresztény kultúra megtartásában és az ilyen közösségek erejében. Elmondhatjuk, hogy a polgári kormányzat sokat tesz azért, hogy támogassa ezeket a közösségeket.”

Talán soha nem készültünk ennyire augusztus 20-ra – kezdte beszédét Keszthely polgármestere. Nagy Bálint kifejtette, hogy a koronavírus-járvány felülírta a közösségi rendezvényekkel kapcsolatos terveket és fontos eseményeket kellett elhalasztani. A polgármester büszkén beszélt a város lakóinak fegyelmezettségéről és összefogásáról, amit eddig tanúsítottak a járvány alatt. Ehhez kapcsolódva beszélt arról, hogy Szent István is felismerte, ha nem fogunk össze, nincs nemzeti összetartozás.

„Erős államot és Keszthelyből erős várost csak összetartó, nemzeti öntudattal rendelkező polgárokból lehet kovácsolni. A vándorló, kalandozó népeket nem tartotta más össze, mint a közös portyák haszna, az újabb kalandok izgalma. A ma élő magyarokét is meghatározó történelmi pillanat volt a honfoglalás, majd az államalapítás, mert Szent István óta nekünk, a magyar emberek többségének a mindennapok biztonsága már nem felpakolható, elcsomagolható kincseket jelent, hanem az otthon melegét, a család és a közösség összetartó erejét. Nem a megvásárolható és felhalmozható javakat, hanem a valódi hazaszeretetet” – fogalmazott Nagy Bálint polgármester.

Az ünnepségen műsort adott Varga Sára és Varga Márton, majd sor került az új kenyér megáldására. A járványügyi helyzetre való tekintettel a hagyományos kenyérosztás elmaradt. E helyett a kis porciókban előrecsomagolt kenyeret is megáldották a történelmi egyházak képviselői, így biztonságos formában jutottak hozzá a hívők és érdeklődők.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7338-eros-polgarokbol-eros-kozosseg-augusztus-20-keszthelyen