Államilag elismert fajta lett a Messiás

2018. szeptember 10. (hétfő)

Újabb államilag elismert szőlőfajtával bővült a Georgikon Kar Cserszegtomaji Szőlőtelepének palettája. A vörösbort adó Messiás kiváló tulajdonságaival érdemelte ki az elismerést. A szakemberek szerint nagy jövő áll a sokrétű fajta előtt, amelyből akár világfajtákat is megközelítő minőségű bor készülhet.
Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő kezei közül került ki a Messiás, amely a napokban államilag elismert szőlőfajtává vált. Több évtizedes munka eredményeként egy nagyon sokrétű hibridet sikerült kifejleszteni, amely rozé, primőr és testes vörösbor készítésére is kiválóan alkalmas. A Messiást már több pincészet termelte sikerrel, elmondásuk szerint nagyon jó tapasztalatokat szereztek a fajtát illetően.

„Az eddigi tapasztalataink bizakodásra adnak okot. Ahogy az előttem szólók is mondták itt a konferencián, egy korán érő fajtáról van szó nagyon jó cukorgyűjtő képességgel, gazdag színanyagokkal. Fenolosan is beérik a szőlő, biztos termést hoz. Szerintem a névválasztás is nagyon jó.” – mondta a Cézár Pincészet borászati csoportvezetője, Jászberényi Dániel.

A Georgikon Kar Cserszegtomaji Szőlőtelepén tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a Messiás fajtából a világfajtákat megközelítő minőségű bor készülhet. Az Agrárminisztérium képviseletében Sztanev Bertalan elmondta, a különböző fajták értéke és tulajdonságai az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt még inkább előtérbe kerülnek. A borászok egyetértettek abban, hogy a Messiás előtt nagy jövő áll. A nyolc évig tartó fajtavizsgálat után a termelők már egy államilag elismert szőlőfajtát művelhetnek a jövőben.

„A cserszegtomaji kísérleti telepen mindegyik ágazatához kapcsolódóan a szőlőtermesztésnek került fajta előállításra. A Messiással pedig egy olyan klubba érkeztünk, amiben nagyon kevesen vannak, hisz Magyarországon vörösbort adó szőlőfajtát nagyon kis számban állítottak elő. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány fajta szerepel az államilag elismert fajták listáján. Most már a Messiás is ezek között van, úgyhogy ezt egy nagyon nagy eredménynek tartjuk.” – tájékoztatott Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője.

A Messiás bemutatását követően a szakemberek gyakorlati termesztéstechnológiai bemutatón vehettek részt. Mindezek mellett szemügyre vehették a szőlőtelep idei termését is. Az idei év időjárása kifejezetten kedvezett a szőlőnek, így a gazdák minden idők legkoraibb szüretének örvendhettek augusztusban.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9070/allamilag-elismert-fajta-lett-a-messias/