Állatbarát kihíváshoz csatlakozott a könyvtár

2024. február 20. (kedd)

A Fejér György Városi Könyvtár is csatlakozott az országos Állatbarát Könyvtár Programhoz. A projekt célja, hogy az olvasáson keresztül minél többeket sarkalljon a felelős állattartásra, az állatvédelemre. Minden hónapban különböző olvasmány kihívást kell teljesíteni, de különböző programokkal is készülnek az intézmények.

A Gyermekkönyvtárban számos állatokkal kapcsolatos kötet várja az olvasókat. Kutyákról, macskákról, akváriumi halakról, vadállatokról szóló ismeretterjesztők és regények sorakoznak a polcokon. A diákok körében nagyon népszerűek ezek a könyvek, sokszor kölcsönzik ki ezeket. Az új állatos kihíváshoz kötődően pecséteket is lehet gyűjteni. Az igazolást minden ebben a témakörben kiolvasott könyv rövid ismertetése után kapják a kis füzetbe. Akinek betelik, az ajándékot kap.

A felnőtt könyvtárban is rendeztek be állatos válogatást. Ebben a témában íródott kötetek kerültek kiemelt helyre a hónap kiválasztott könyve mellett. A bibliotéka régóta fontosnak tartja az állatvédelmet, többször szerveztek programot ezzel kapcsolatban, például az állatok világnapján.

„Amikor helyi szerzőnek a kutyáról szóló könyvét mutattuk be. Kartali Zsuzsa Nasi című könyvéről van szó. Örömmel csatlakoztunk. És a gyermekkönyvtárban szerveztünk egy olyan programot, ahol a felelős állattartással ismerkedhettek meg egy hölgy és a terápiás kutyája segítségével. És idén pedig kibővítették ezt a programot egy Állatbarát Olvasó Kihívással és kérték újra a könyvtárak csatlakozását. Örömmel csatlakoztunk ehhez is.” – mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes.

Az állatvédelemre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek Magyarországon. Az elmúlt időszakban többször szigorodott a tartásukra vonatkozó törvény. Az állatvédelemről azonban nem lehet eleget beszélni. Az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány 2022-ben azért jött létre, hogy támogassák az ebben a témakörben írt könyvek, kiadványok kiadását, vagy kutatásokat. Ebben az évben indították el az Állatbarát Olvasó Kihívást, melynek célja, hogy 12 hónap alatt 12 állatokkal kapcsolatos könyvet olvassanak el az érdeklődők.

„Úgy kezdtük el, hogy megadtunk egy könyvet, ami a közös könyv volt, viszont mi ezt elsősorban szülőknek és pedagógusoknak indítottuk el. Tehát nem feltétlenül a gyerekeknek szólnak ezek a könyvek. És mivel egyre többen csatlakoztak és ugye álmainkban sem gondoltuk volna, hogy közel 200 könyvtár csatlakozni fog ehhez, ezért egy kicsit változtattunk rajta, úgyhogy most már nem csak közös könyv van, ami felnőtteknek szól elsősorban. Hanem most már közös téma is van, például februárban a barátság témája, így a gyerekek is nem túl kötötten tudnak ehhez mérten könyvet választani.” – osztotta meg Dr. Koska Hedvig az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány elnöke.

Minden csatlakozó megkapta az „Állatbarát könyvtár” címet. A keszthelyi intézmény azonban nemcsak a kihívással támogatja a kezdeményezést. Szívesen fogadják a négylábú látogatókat és idén is szerveznek programot a szeptemberi állatbarát témaheteken.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek