Alternatív szülőszoba is lesz a keszthelyi kórházban

2011. október 30. (vasárnap)

Több mint 17 millió forintos beruházással bővült a keszthelyi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya, a szülészeti szobák felújítása jelenleg is tart. Példaértékű összefogással: magánszemélyek és gazdasági társaságok adományaiból és a keszthelyi önkormányzat hozzájárulásával valósulhatott meg az átalakítás.

Dr. Kvarda Attila, a kórház főigazgatója elmondta: úgy döntöttek, hogy amit lehet, apránként ütemezve felújítanak az intézményben. Akkor határoztak úgy, hogy a gyerekágyas részleg elkülönül a nőgyógyászattól, a korszerű rooming-in rendszer kiépítése pedig lehetővé teszi, hogy a gyermekek minél több időt tölthessenek az édesanyjuk mellett.

– 2007-ben megszűnt a szülészet a tapolcai kórházban, a kismamák, annak ellenére, hogy intézményünk más megyében van, a keszthelyi kórházat választották. Egy olyan igény lépett fel, amelyhez szükség volt az átalakításra – emelte ki dr. Novák Péter főorvos. A keszthelyi intézményben 570 szülés volt a múlt évben, ez kiemelkedő szám, húsz éve nem volt ilyen.

A kihasználatlan helyiségek átalakításával öt új kórterem jött létre. E szobákba modern felszerelésű fürdőszoba, az ágyak mellé pedig babaágy került. Kialakítottak egy várót, ahol az anyuka találkozhat a családjával.
– Nekünk, orvosoknak szent hely a szülészeti szoba, ezért is kiemelt lépés volt a beruházás. A cél az volt, hogy kulturált helyszínt – korszerű, kényelmes és szép bútorokat – teremtsünk a kismamáknak. Egy kisbaba világrajövetele életre szóló élmény, úgy gondolom, hogy a fejlesztésekkel ezeket a pillanatokat még szebbé tehetjük – tette hozzá a főorvos.

A kórház tervei között szerepel harmadik lépcsőként egy alternatív szülőszoba kialakítása – emelte ki Kvarda Attila. Erről bővebben Novák Péter beszélt. A tavasszal megnyíló szülőszobában lesz ülőgarnitúra, bordásfal, kád, olyan eszközök, amelyek csökkenthetik a vajúdás kellemetlenségeit.
– Van egy titkos vágyunk még – avat be a részletekbe a főigazgató. – Bababarát osztállyá szeretnénk válni, a felkészültséget egy szakmai grémium bírálja el. Az anyatejes táplálás népszerűsítése előadások által, a kórházi védőnő alkalmazása mind-mind egy fontos lépés ehhez a címhez, amely erkölcsi és anyagi támogatást is jelent.

Kvarda Attila zárásként elmondta: a keszthelyi kórház többi osztályáról sem feledkeznek el, ott is voltak és lesznek fejlesztések. Megújult a belgyógyászati osztály, a gyermekrészleg, az ápolási osztályon is voltak változások, szociális munkások segítik az időseket. A sebészeti osztályon is lesz egy belső átalakítás a rehabilitációs osztály áthelyezése után. Olyan szakmákban erősödtek, amelyek megyei szinten is megállják a helyüket. Folyamatban van egy csaknem ötvenmillió forintos eszköz- és műszerbeszerzés – tette hozzá a főigazgató.

(Forrás: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Megújult környezetben várják a kismamákat
Új részleg a keszthelyi kórházban
Korszerű orvosi műszerek a Városi Kórháznak
Bankfiókokban gyűjtött játékoknak örülhetnek a beteg gyerekek