Április 15-ig kell befizetni a gépjárműadót

2024. március 12. (kedd)

Ettől az évtől plusz egy hónap van a gépjárműadók befizetésére. A több millió jármű után a megszokott március 15-i határidő helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót. A befizetési határidő változásáról mindenki határozatot kap a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A KSH adatai szerint Magyarországon mintegy 4 millió 200 ezer személy-gépjármű, 221 ezer motorkerékpár és 579 ezer tehergépkocsi volt nyilvántartva 2023-ban. A gépjárműadót a belföldi forgalomban lévő és magyar hatósági rendszertáblával ellátott jármű után kell fizetni. Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági vontatók, a lassú járművek, a négykerekű segédmotoros kerékpárok, a munkagépek, valamint a CD és OT betűjelű rendszámtáblával ellátott gépjárművek.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan számolja és készíti a határozatokat azért, hogy mindenki megtudhassa, hogy mennyit kell pontosan fizetnie a tulajdonosoknak, üzembentartóknak. Az ügyfélkapuval rendelkezők elektronikuson kapják ezt meg, de postai úton is kézbesítik.

„Az évi két alkalom helyett ezután már csak egyszer küld a fizetésről értesítést a hivatal. 2024-től április 15-ig kell majd befizetni egy összegben. A befizetésre a postai csekken kívül a hivatal számos más lehetőséget biztosít. Többek között az adófizetési kötelezettség rendezhető a NAV ügyfélportálján az ÜPO felületen, banki átutalással a gépjárműadó bevételi számlára, vagy akár a NAV mobilalkalmazás gépjárműadó menüpontját kiválasztva.” – osztotta meg Joó Hilda, a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

A NAV mobilalkalmazása Ios és Android rendszerekre is letölthető. A gépjárműadós menüpontra kattintva az ügyfélkapus azonosítás jelenik meg. Belépés után azonnal láthatóvá válik az idevonatkozó befizetési adatok, mint az adózó neve, a fizetési határidő és a fizetendő összeg is. Ha valaki elmulasztotta korábban rendezni ezt a kötelezettségét, akkor az applikáción szereplő érték már ezt is tartalmazza. Akinek problémát okozna az évi egyszeri fizetés, annak érdemes kihasználni az EU legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét, amely a NAV-Mobil alkalmazásban csak néhány kattintás.

„Az idei gépjárműadóra automatikusan járó öthavi pótlékmentes részletfizetést kérhetnek a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók. Aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel, az a NAV oldalán elérhető AUTRESZ nyomtatványon kell, hogy kérje a részletfizetést.” – tette hozzá a sajtóreferens.

A befizetésről szóló szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés gondot okozott. Elfeledkeztek a második részletről vagy duplán fizettek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek