Apró figyelmesség, jó szomszédság

2010. június 29. (kedd)

Mindannyian tudjuk, milyen bosszantó, ha esti pihenésünkben zavar meg egy hangos fűnyíró vagy épp hajnalban kezd fúrni-faragni a felettünk lakó szomszéd. A zavaró, hangos zajjal járó tevékenységeket kívánta időbeli korlátok közé szorítani a keszthelyi önkormányzat, amikor tavaly nyáron kiegészítette a környezetvédelemről szóló helyi rendeletet. Azonban sajnos még mindig sok panaszt hallani a városban az alkalmatlan időpontban történő zajongásra.

Az időhatárokat úgy alakította ki a képviselőtestület, hogy a jellemzően pihenéssel töltött időszakok (hajnali és esti órák, vasár- és ünnepnapok) mentesek legyenek a hangoskodástól. A korlátozás kiterjed az este 8 óra utáni időszakra hétköznap reggel 7, szombaton reggel 9 óráig, valamint a vasárnap és a hivatalos ünnepnapok egészére. A nyári turisztikai szezonban (május 1. és szeptember 30. között) ebbe a tartományba esik a szombat kora délutáni pihenőidő is, 13 és 16 óra között. Tilos ekkor minden olyan zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység, motoros vagy elektromos gép üzemeltetése, amely alkalmas lehet a szomszédok nyugalmának megzavarására. A tilalom természetesen nem vonatkozik a közcélú hibaelhárítás elvégzésére – az nyilván nem várhat –, valamint a hulladékszállításra.

– Lehetőségünk a rendelet betartásának ellenőrzésre korlátozott, hisz munkatársaink nem lehetnek ott mindig mindenhol, de nem is az a cél, hogy bírságot szedjünk. Szeretnénk elérni, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak a városlakóknak a szükséges, ám nagy zajjal járó munkák – mondta el a döntés indokait Ruzsics Ferenc polgármester. – Úgy gondolom, sem egy építkezés vagy felújítás, sem a szép gyep nem ezen a néhány órán fog múlni, és nyilván máskor is találhatunk időt napirendünkben a munka elvégzésére. Hagyjuk meg egymásnak a pihenésre szánt időszakokat, hiszen fordított esetben mi is joggal várjuk ezt el a környezetünkben élőktől! Olyan szabály ez, melynek betartása mindössze egy kis odafigyelést igényel, legyünk hát tekintettel egymásra – kéri a lakosságot a polgármester.