“Arma Christi – Krisztus fegyverzete” – türelemüveg kiállítás a Balatoni Múzeumban

2022. április 15. (péntek)

“Türelemüveg” kiállítás nyílt a Balatoni Múzeumban. Ez a fajta látványosság nem lelhető fel sok helyen, így néprajzi szempontból különlegességnek számít. Témáját tekintve nem véletlen a kiállítás időzítése: Jézus szenvedéstörténetét eleveníti fel minden egyes üveg.

Ezeket a különleges üvegeket azért nevezik türelemüvegnek, mert a bennük látható minden egyes alkotóelemet a palack szűk száján, egyenként teszi bele a készítője. Ahhoz, hogy ez végül egy jelenetté alakuljon, türelmesen és precízen kell a munkát elvégezni. Ez nem mindig sikerül elsőre. A tevékenység elég időigényes és általában önmérsékletre sarkallja az alkotót.

A megnyitón a kiállított darabok egyik készítője, Dóra Áron is részt vett. A civilben tanári pályán tevékenykedő alkotó csupán egy türelemüveget készít el évente. Ezek mindegyikében Jézus szenvedéstörténetét örökíti meg. Először a palackon kívül építi fel az alkotást, majd azt darabokra szedve, az üveg száján keresztül rakja össze. Ragasztással, de túlnyomórészben leginkább csapszegekkel erősíti össze az egyes darabokat.

A vitrinben nem csak Dóra Áron, hanem Czigány Tamás alkotásai is láthatók. A türelemüveg ismert nyugati változata a palackba zárt vitorlás hajó. Közép- és Kelet-Európában a bányászpalack, valamint a kálvária jelenetét ábrázoló alkotás jellemző. A munkához finom és hosszú csipeszeket, szögeket, fogókat, drótokat használnak – olykor orvosi eszközöket is.

A készítő általában igyekszik kihangsúlyozni a beépítés látszólagos lehetetlenségét, hiszen az alkotás mindig nagyobb, mint az üveg nyakának belső átmérője. A szétvágott részdarabokat ezért – előre jól megtervezett munkával – az üveg belsejében kell összeállítani. Az “Arma Christi – Krisztus fegyverzete” című kiállítás június közepéig látogatható a Balatoni Múzeumban.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9048-arma-christi-krisztus-fegyverzete-turelemuveg-kiallitas-a-balatoni-muzeumban