Asbóth Sándorra emlékeztek

2020. december 22. (kedd)

Asbóth Sándor születésének 209. évfordulója alkalmából koszorúzták meg a Kastély utcában lévő emléktábláját a gyenesdiási Asbóth huszárok a Zalai 47. Hagyományőrző Honvédzászlóalj közreműködésével.

A keszthelyi születésű Asbóth Sándor az 1848-49-es szabadságharc több csatájában is részt vett, majd Kossuth kormányzói hivatalának katonai osztályát vezette. A szabadságharc bukása után Kossuthot szárnysegédként követte előbb Törökországba, majd az Amerikai Egyesült Államokba. A tengeren túlon építészeti rajzolóként, bányamérnökként majd a New York-i városrendező bizottság mérnökeként dolgozott. Részt vett az amerikai polgárháborúban, ezt követően kinevezték az USA argentínai és uruguayi nagykövetének.

„Ez a 2020-as év megkeverte itt a világot. Asbóth Sándor, hogyha a nevében mondhatok én valamit, mint a nevét viselő huszárbandérium kapitánya: úgy érzem, azt képviseli, hogy kitartás, magyarság és minden pozitívra fog fordulni előbb vagy utóbb.” – mondta Boronyák Tibor, az Asbóth Sándor Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület kapitánya.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7694-asboth-sandorra-emlekeztek