Asbóthos diákok adtak műsort a testvérvárosban is

2012. március 21. (szerda)

Keszthelyen és testvérvárosában Székelyudvarhelyen is ünnepi műsort adtak az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére az Asbóth Középiskola diákjai.

A két esemény távol egymástól, de természetesen azonos időben zajlott, így két külön diákcsoport, eltérő tartalmú és struktúrájú műsorral készült. Mindkettő szívet melengetőre sikerült, nagy sikerrel zajlott. Bizonyította, hogy lelkes amatőrök, fiatal diákok kellő alázattal és akarattal kiemelkedőt tudnak alkotni, ha mögöttük állnak a lelkesítő és támogató pedagógusok.

Az Asbóth Sándor Térségi Középiskola öt tanulója és három pedagógusa Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-ét. Az utazást a Rákóczi Szövetség által meghirdetett pályázat elnyerése tette lehetővé.
A szervezet az utazási költségek finanszírozásával évek óta nyújt segítséget magyarországi középiskolák számára, hogy a határon túli magyar iskolákkal közösen ünnepelhessék az 1848/49-es szabadságharc évfordulóját. Az Asbóth Sándor TKSZK Keszthely Város székelyudvarhelyi testvérvárosában még tavaly kötött testvériskolai kapcsolatot a Bányai János Műszaki Szakközépiskolával. Az erdélyi intézmény ebben az évben szervezett először közös ünnepi műsort, mely a méltó megemlékezés mellett újabb alkalom volt a két iskola kapcsolatának elmélyítésére. Az asbóthos tanulók ünnepi megemlékezésüket elsősorban a szabadságharc keszthelyi-zalai hőseire, eseményeire építették, kiemelve az Erdélyhez is kötődő momentumokat.
Székelyudvarhely március 15-ét háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte: interaktív foglakozás, kiállítás, néptáncbemutató, tudományos konferencia, szimfonikus hangverseny szerepelt a programok között.
A Márton Áron téri központi rendezvényen a két intézmény tanulói közösen vettek részt, ahol az asbóthos tanulók a Vasszékely szobránál elhelyezték az emlékezés koszorúját.

(forrás: Monitor www.monitormagazin.hu)