Asbóthos siker a Euroskills-en

2023. szeptember 13. (szerda)

Idén is remekeltek az Asbóth iskola versenyzői a szakmák Európa-bajnokságán. Darabos Lili szépségápoló bronzérmes lett, míg Szabó Bence villanyszerelő kiválósági érmet kapott. Ők is hozzájárultak ahhoz, hogy hazánk második helyezett lett az összesített pontversenyben. 5 arany, 1 ezüst, 4 bronz és 7 kiválósági érmet szerzett Magyarország.

43 szakmában versengtek a fiatalok a Szakmák Európa-bajnokságán. Többek között ács, épületasztalos, fodrász, ipari robotika, kertépítő vagy autószerelő kategóriákban mérettették meg magukat. Magyarországról 22 számban 26 versenyző indult. Két indulót a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Technikuma készített fel. Ez már önmagában is különleges, hogy egy iskola több kiválóságot is tud biztosítani a magyar válogatottba, hiszen több száz szakképző intézmény van. A háromnapos megmérettetés nagy felkészülést igényelt, hiszen mind fizikailag, mind mentálisan kemény megpróbáltatás várt a fiatalokra. Olyan projekteket kellett megoldaniuk, amik a szakmák legmagasabb szintű feladatainak felelnek meg. Több év kitartó munkája van a versenyzők eredménye mögött.

„Bence egy installációs feladatot végzett és egy okosotthon programozással kellett befejezni. Az egész rendszernek működnie kellett a végére. Ez egy hatalmas nagy mentális és fizikális megerőltetés és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy helytállt. Lilinek pedig a szépségápoló szakmában, ami Magyarországon nem is egy szakma, hanem egy ágazat, igazából három olyan összetett területnek a feladatit kellett megoldani, ami akár kozmetikai ápoló feladat volt, vagy körmös feladat vagy pedig egy ilyen frissítő masszőri tevékenységet jelentett.” – mondta el Linhart Rita stratégiai és versenyeztetési igazgatóhelyettes.

Szabó Bence a negyedik helyen végzett, 2 ponttal maradt le a dobogóról. Azonban olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hogy kiválósági érmet kapott. Darabos Lili bronzéremmel térhetett haza Lengyelországból. Az Asbóth évek óta biztosít versenyzőket az Európa- és világbajnokságokra, melyeken mindig szép eredményeket érnek el a fiatalok. Az intézmény továbbra is csapatban gondolkozik, céljuk, hogy alkossanak, hisznek abban, hogy még magasabbra juthatnak.

„E mögött a siker mögött egy összehangolt csapat áll: szakértők, oktatók, szponzorok, az iskola teljes közössége. És nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországot képviselhetjük, illetve Keszthely jó hírnevét vihetjük országhatárainkon belül és mostanában már jócskán kívül is. 2010-ben kezdtük el a versenyzést a kozmetikus-szépségápoló szakmával és azóta felfejlődtünk a villanyszerelés, elektrotechnika területen is annyira, hogy most már nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi színtéren is különlegeset alkotnak a versenyzőink.” – fogalmazott Csótár András igazgató.

Az Asbóth továbbra is motivált. Tervezik és fejlesztik a következő területet, amiben indítani szeretnék a következő generáció kiválóságait. Ehhez már keresik a szponzorokat és a szakértőket ahhoz, hogy tovább fejlődhessenek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek