Átadták a Magyarok kenyere zalai adományleveleit

2023. december 6. (szerda)
KesztHelyi identitás
Keszthelyen tartották a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program záró eseményét. A kezdeményezés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ közös projektje. A Karmelita Bazilikában köszönetet mondtak a gazdáknak, és átadták a kedvezményezetteknek az adományt jelképező egy kiló lisztet.

A program évről évre egyre népszerűbb, az első évhez képest ma már százszorosára nőtt a beadott búzamennyiség. A gazdák a legnehezebb években sem feledkeztek meg a rászorulókról, így az évek során töretlen volt az adományozási kedv. A zalai gazdák is szívesen csatlakoztak a NAK és a MAGOSZ kezdeményezéséhez, sokan a gyűjtőpontok működtetését is vállalják.

„Felelősséggel tartozunk a rászorulókért, és ezt a felelősségtudatunkat így tudjuk a legjobban kifejezni mi gazdák, hogyha felajánlunk ebben a programban gabonát. Ezzel meg tudjuk mutatni, hogy akik valóban rászorulnak, azoknak mi szívesen adunk. Mindenki annak megfelelően, amilyen lehetősége adódik erre.” – mondta egy adományozó gazda, Fejér Dávid.

Az ünnepségen elhangzott, az elmúlt években gazdatársadalom kovácsolódott hazánkban, akik szívesen segítenek. A gazdálkodók erőn felüli munkát végeznek, és adományukkal önzetlenségüket bizonyítják. Süle Katalin, a NAK alelnöke arról beszélt, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program az összetartozást, a Kárpát-medencei összmagyarság részvételét és együtt gondolkodását jelképezi.

„Minden évben egyre többen hallják meg a hívó szót, amit a program jelent, és minden évben egyre többen csatlakoznak és adakoznak a rászoruló gyermekek részére. Határainkon innen is, és határainkon túlra is juttatunk el a zalai adományokból. Ezt ezúton is szeretném megköszönni minden gazdálkodónak.” – tájékoztatptt Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

Hazánkban mindig kiemelt helyet foglalt el a mezőgazdaság, az ország 80%-a termőföld. Különösen igaz ez Keszthelyre, ahol a Georgikon, Európa első agrár felsőoktatási intézménye működik. A Magyarok kenyere programban 100 ezer rászorulónak biztosítják az egész éves lisztmennyiségét Kárpát-medence szerte. Az átadón kiemelték, minden egyes búzaszem azokhoz jut el, akiknek a gazdák szánták.

„Van, ahol lekváros buktát sütnek belőle, van ahol kakaós csigát, kenyeret sütnek belőle, tésztát sütnek belőle, és nagyon fontos, hogy ezeknek az embereknek egész évben tudunk segíteni. A program már kiegészült az idei évben már zöldség adományozással is, gyümölcsöt, zöldséget gyűjtünk, tartós élelmiszert gyűjtünk szintén itt Zala megyében is, az egész Kárpát-medencében is a rászorulóknak az egész éves mennyiséget tudjuk biztosítani, azt gondolom, hogy ez egy hatalmas eredmény.” – emelte ki Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára.

Az ünnepségen műsort adtak a zalaapáti óvodások. Dóra Áron etnográfus egy történetet mesélt el, Gáspár Cintia, a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium tanulója pedig énekkel örvendeztette meg a résztvevőket. Ezt követően adták át az adományozó okleveleket és az egy kiló lisztet a szervezetek képviselőinek. Külön köszönetet mondtak a zalai malomnak, amely a somogyi és a vasi gabonát is megőrölte.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek