Átadták a Premontrei iskola felújított épületrészét

2020. szeptember 26. (szombat)

Mintegy 500 millió forintos, 100%-ban hazai támogatásból újult meg a keszthelyi Premontrei iskola. Az épület ünnepélyes átadóján a csornai premontrei rend apátja, Fazakas Márton az épület történetét elevenítette fel. Soltész Miklós államtitkár kiemelte, óriási szükség van a szakképzésre, és öröm, hogy ebben az egyházi fenntartású iskolák is részt vesznek.

A csornai apátság fenntartásában működő technikumban az elmúlt 8 hónap folyamán felújították a földszinti folyosót és termeket, az alagsorban konditermet alakítottak ki, ezek mellett öltözők is helyet kaptak. Két terem közösségi célokat szolgál majd, itt kiállításokat és rendezvényeket is tartanak a jövőben. Az intézmény számára az oktatás mellett kiemelkedő szerepet játszik a rekreáció, ebben segíti a diákokat a megújult épületrész.

„Nagy mértékben dinamikusan fejlődik az iskola, és igyekszünk a mai kornak megfelelően megoldani a dolgokat és a szabadidőt. A hasznos szakmai ismeretek mellett tudjuk biztosítani azt a szabadidős tevékenységet, ahol a személyiségük fejlődhet.” – tájékoztatott Balogh Csaba, a Premontrei Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

A felújított udvaron tartott ünnepélyes átadón Soltész Miklós elmondta, az iskola felújításával nem csak Keszthely, hanem a térség és az ország is fejlődik. Az egyházi és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette, akkor lehet közösen együttműködni, ha megvan egymás fele a bizalom, és ez teljesült a keszthelyi iskola kapcsán. Elhangzott, óriási szükség van a szakképzésre, és nagy öröm, hogy erre nem csak állami, hanem egyházi fenntartású intézményekben is lehetőség van.

„Sokszor hiányoztak azok a fiatalok, akik egyébként nagyon szép munkát végeznek, nagyon fontos munkát végeznek, de valahogy a társadalom egészében elismertségük nem volt. Ez változott az elmúlt évek során hála Istennek, és azt mutatják a számok, hogy most már kevesebb a gimnáziumokba, a direkt gimnáziumokba jelentkezőknek a száma, mint a szakképzés különböző területeire.” – emelte ki az államtitkár.

Mécs László, egykori premontrei szerzetes versét idézte Fazakas Márton. A csornai apát felelevenítette a keszthelyi premontrei rendház történetét. Elhangzott, a rend 1808-tól egészen 1948-ig tartott fenn iskolát és oktatott a városban. Az apát kiemelte, a rendszerváltást követően visszakapták a rendház tulajdonjogát, itt alakult meg a Farkas Edit iskola, amely egy igazi missziós tevékenységet látott el azzal, hogy felkarolta a hátrányos helyzetű diákokat. A premontrei rend 2017 szeptemberében vette át az iskolát, ezt követően kiemelt figyelmet fordítottak a beruházásokra.

„Ezek a gyerekek miért „hátrányosabbak” vagy miért nem érdemelnek annyit, mint mondjuk bármelyik más városban tanuló gyerekek? Ezért gondoltuk, és ez egy lehetőség. Aztán a másik, ami nagyon fontos, hogy ez egy kihasználatlan, rossz terület volt, elhanyagolt épület, és mi másfele nagyon nem tudunk terjeszkedni, hiszen két műemlék közé vagyunk beszorítva, a Fő téri templom és a mellettünk lévő gimnázium, ezért csak lefele tudtunk, és ez óriási dolog. Nagy terekkel gazdagodtunk, úgyhogy ezért hálásak vagyunk.” – tájékoztatott Fazakas Z. Márton.

Az ünnepségen a csornai apát megáldotta az épületet, és kérte az Úr segítségét abban, hogy az itt tanuló fiatalok a mai világban is emberek tudjanak maradni. Az elöljárók közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan is átadva a megújult épületet a diákoknak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7440-atadtak-a-premontrei-iskola-felujitott-epuletreszet