Átadták az Amazont

2016. április 30. (szombat)

A főúri utazások világával és veteránautókkal is ismerkedhet a közönség a pénteken átadott keszthelyi Amazon Házban. Az 1780-ban épület első keszthelyi szállóépület a Festetics-kastély 2,7 milliárdos fejlesztési támogatásaiból újították fel. A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében eddig nyolc kastély kapott támogatást, az idén további pályázatokat nyújt be az ezt kezelő Miniszterelnökség.

Régi fényében pompázik már az egykori Amazon szálló. Az 1780-as években épült Amazon feltehetően a város első szállója volt. Az 1995-ben bezárt, már akkor leromlott állapotú, egykor kedvelt vendéglátóhely, étterem és presszó az utóbbi évtizedekben leamortizálódott. A fejlesztés az enyészettől mentette meg az épületet.

Nem csak nézni, hanem át is lehet élni a veterán járművek világát az új kiállítóhelyen. A léghajózástól kezdve a vízi közlekedésen át a motorkerékpárokig terjed az állandó kiállítás.
A Festetics-kastélyban egy átfogó fejlesztést hajtottak végre több uniós és hazai forrásból, ennek egy jelentős része az Amazon Ház.

„Összességébe 2,7 milliárd forintos fejlesztés valósult meg a Helikon Kastélymúzeumban, több különböző helyszínen. Megújult az Amazon Ház, megújult a kastély parkja, a főépületben új kiállítótereket alakítottunk ki, és a Pálmaház területén lepkeházat is kialakítottunk.” – mondta el Pálinkás Róbert kastélyigazgató.

Az ünnepélyes átadón Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta, hogy 2010 előtt is voltak tervek a kastély felújítására, de csak az ezt követő időszakban készültek támogatható pályázatok. A megye fejlesztési biztosa felidézte az Amazon egykori hangulatát is: „Ahogy a korabeli krónikák írták, rendes szobákkal, jó étellel, sőt billiárddal várta a vendégeket – ma elmondhatjuk, hogy ma is rendes szobák vannak, szép kiállítás, de ma, amikor a Keszthely és környékének látogatói a wellness szállodákat keresik, akkor azt hiszem, hogy ez az épület méltó tartalommal telt meg.”

Avatóbeszédében L. Simon László kiemelte, hogy a most átadott fejlesztéseknek köszönhetően a tavalyi 200 ezres látogatószám 10 százalékos növekedését várják a Festetics-kastélyban. Az államtitkár kiemelte, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogram több mint 60 milliárd forintos forrást jelent a vidéki épített örökség számára.
„Ennek jelentős része európai uniós forrás, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program terhére 55 milliárd forintnyi forrást szeretnénk elkölteni. A kiválasztott állami tulajdonban és állami kezelésben levő kastélyok közül nyolcnak már benyújtottuk tavaly a pályázatát, ezek sikeresek, megnyertük őket, a támogatáskötési szerződés folyamatban van. Benyújtottuk most időközben tavasszal az egri várnak a fejlesztési pályázatát és június 30-ig további 15 pályázatot fogunk a Gazdasági Minisztérium fele beküldeni.” – nyilatkozta televíziónknak a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár.

A Miniszterelnökség tartalommal is szeretné megtölteni ezeket a kiállítóhelyeket. Ezért a kastély egykori gazdájának, a Festetics családnak címerével díszített poharakat, mellszobrot és bútort ajándékozott a tárca a kiállítóhelynek. Erre a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezésére indult műtárgyvásárlási program jóvoltából nyílt lehetőség.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)