Átadták Keszthelyen az első korszerűsített zalai mentőállomást

2014. augusztus 9. (szombat)

Ünnepélyes keretek között átadták rendeltetésének a felújított keszthelyi mentőállomást, amely az épület rekonstrukcióján, illetve a működést segítő fejlesztéseken túl egy mentőautóval is gazdagodott.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője beszédében – miközben riasztást kaptak a mentők – hangsúlyozta: a keszthelyi kórház befejezett, jelenleg zajló és hamarosan induló fejlesztései és a mentőállomás korszerűsítése is mutatja azt a kormányzati szándékot, hogy fejlesszék a térség egészségügyét, nagy szükség van ugyanis rá. A lakosság folyamatos, idegenforgalmi szezonon belüli és kívüli ellátása, valamint számos turista is indokolja ezeket a lépéseket – mondta, sok sikert kívánva a keszthelyi mentőknek.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere a gondolatsort folytatva méltatta a mentők munkáját, áldozatos tevékenységét, hangsúlyozva: a segítség, a szolgálat olyan munka, amely önzetlenséget, egyben igazi elkötelezettséget jelent, ugyanakkor a várost és a térséget egyaránt szolgálja.

Czirner József, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) operatív igazgatója beszédében elmondta: Zalában évente mintegy huszonhatezer feladatot látnak el a mentők. A gyorsabb vonulást, a betegellátás minőségének javítását is szolgálja, hogy a megyében lévő nyolc mentőállomás közül ötöt korszerűsítenek, ezek közül elsőként a keszthelyi készült el. Zalalövőn és Söjtörön új állomást építenek, e településeken két-két új mentőautó áll majd munkába – tette hozzá.

Lórántfy Mária, az OMSZ regionális orvos igazgatója a múltat idézte. Elmondta, hogy Keszthelyen 1934-ben állították üzembe az első mentőautót, s a kezdeti heti egy-kettővel szemben ma már évente csaknem ötezer esetet látnak el a térségében. Jelenleg Keszthelyen öt mentőtiszt, tizenhárom mentőápoló és ugyanennyi sofőr dolgozik egy-egy egész nap készenlétben álló eset- és rohamkocsival, továbbá két nappali szolgálatos mentőjárművel. A keszthelyi beruházás 27,8 millió forint volt, s főként műszaki korszerűsítéseket jelent, de egy új mentőautót is szolgálatba állítottak. Kérdésre válaszolva Lórántfy Mária elmondta, hogy Zala megyében jelenleg nincs főállású mentőorvos, ezt a feladatot részmunkaidőben foglalkoztatott orvosok látják el. A megyében öt főállású mentőorvost tudnának alkalmazni, illetve mentőtisztekre is szükség lenne, de komoly problémát eddig nem okozott a szakemberhiány.

A szónokok Győrfi Pállal, az OMSZ kommunikációs igazgatójával együtt avatták fel a megújult keszthelyi mentőállomást.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)