Átlagos burgonyatermést várnak a gazdák

2024. augusztus 2. (péntek)
KesztHelyi identitás

Szépen fejlődik a burgonya, és a megszokotthoz képest jóval korábban takaríthatják be a földekről. Az elmúlt hetek száraz időjárását azonban megsínylette a növény, a szakemberek azt mondják, ma már öntözés nélkül óriási kockázat krumplit termeszteni. Keszthely környékén kiemelten fontos a csapadék, hiszen a föld rögösödése miatt nem tudják a gumókat betakarítani.

Egy-egy  ládában több száz vetőburgonya található. Ezek azonban nem a szántóföldön, hanem fóliasátrakban nevelkednek tovább, és csak két év múlva kerülnek szabad földbe. Az idei burgonyatermés még a tavasszal nagyon jónak ígérkezett, az aszály azonban nem tett jót a növénynek, átlagos termésre számítanak a gazdák. A sok öntözés és a fülledt meleg a gombáknak is kedvezett. A krumpli felvásárlási ára jelenleg nagyon alacsony, azonban a szakemberek úgy látják, hogy akár hiány is felléphet a piacon, ez pedig az étkezési burgonya árának emelkedésével jár majd. A keszthelyi fajták egyre népszerűbbek országszerte.

„Mi úgy saccoljuk, hogy a magyarországi termőterület körülbelül 20%-án most már a mi fajtáinkat termesztik. Ez akkor szép, hogyha értékeljük, hogy 30, sőt azt mondom, hogy 25 évvel ezelőtt még nulla volt ez az arány. Tehát összességében elég szépen haladunk előre. A Balatoni rózsa a húzófajtánk, a Botond, Démon, Hópehely, ezek a következők a sorrendben. A termelők lassan felismerték, hogy ha gazdaságosabban szeretnének termelni, akkor olcsóbban, alacsonyabb önköltséggel kell ezt megtenni. A nyugati fajtákhoz képest, a magyar, keszthelyi fajtákat gazdaságosabban lehet termeszteni.” – tájékoztatott Dr. Polgár Zsolt burgonyanemesítő, a MATE Agrárcsoport Kft. telephelyvezetője.

A keszthelyi burgonyakutató központban a termesztés mellett folyamatosan nemesítik az újabb fajtákat. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a krumpli minél ellenállóbb legyen a különböző betegségekkel szemben, és minél jobban tűrje az időjárás viszontagságait. Egy új fajta létrehozása azonban hosszú folyamat, akár 12-15 évet is igénybe vesz. A szakemberek úgy látják, a jövőben fel kell készülni az időjárás okozta nehézségekre, ezért fontos, hogy a növényt minél jobban adaptálják a megváltozott körülményekhez.

„Szeretnénk bővíteni a fajta portfóliónkat, illetve a régebbi fajtákat újabbakra, jobbakra lecserélni, ez egy folyamatos kihívást jelent. Vannak kórtani elvárások, amiből nem tudunk engedni, tehát keszthelyi fajtákat továbbra is csak olyanokat nemesítünk, amelyek vírusellenállók lesznek. Ezt szeretnénk tovább bővíteni még mondjuk burgonyavész ellenállósággal, és tovább fokozni még a környezeti stressztűrő képességét a jövőbeni fajtáinknak, hiszen látjuk, hogy még öntözött körülmények között is napi stressznek vannak kitéve a növények.” – tette hozzá Polgár Zsolt.

A központnak jelenleg is van fajtajelöltje, ez Balatoni sárga névre hallgat. Az új burgonya várhatóan jövőre kerül majd piacra. Ez egy sötétsárga húsú, középérésű fajta, de a jövőben szeretnének ebben a kategóriában korai érésű és nagyobb gumójú fajtát nemesíteni, mert erre nagyon nagy igény van a külföldi piacon.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek