Augusztus 20-a után is vannak vendégek a Balatonnál

2021. augusztus 27. (péntek)

A szállásadók és a büfések is kiemelkedőnek értékelték az idei nyarat Keszthelyen. Bár augusztus 20-a után jóval kevesebben vannak a Balatonon, sok helyen még szeptember végéig telt ház van. Vannak olyan utazók, akik kifejezetten a hónap utolsó hetét választják pihenésre. A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint rekordokat döntött az idén a belföldi turizmus.

Augusztus 20-a után hagyományosan kiürül a Balaton. A nyaralóvendégek többsége hazatér, a családok készülnek az iskolába, óvodába. Régóta tartja magát az az állítás, hogy nemzeti ünnepünk a nyári szezon végét is jelenti. Ez azonban nem feltétlenül van így. Sokan választják az augusztus végi időszakot az üdülésre, hiszen úgy vélik, ilyenkor nyugodtabban lehet pihenni a magyar tenger partján. Olyanok is vannak, akiknek a vírus miatt kellett más időpontot választaniuk az üdülésre.

„Győr megyéből érkeztünk ide. Azért most jöttünk, mert áprilisban jöttünk volna, de még a járvány tartott és áttettük erre az időpontra a pihenési tervünket.” – mondta egy vendég, Lendvai Miklós.

Bár az időjárás hűvösre fordult a héten, mégis sokan sétáltak a keszthelyi Balaton-parton. Népszerűek voltak a térbetűk, családok, baráti társaságok is készítettek fotókat a Keszthely feliratnál. Ugyan külföldi turisták is vannak a városban, a járvány miatt többségében a magyarok választották nyaralási helyszínnek a Balatont. Van olyan család, aki évek óta augusztus utolsó hetében jár pihenni a tóhoz.

„Nekünk így van az üdülési hetünk, mert itt, Cserszegtomajon vagyunk. Mindig az utolsó héten vagyunk augusztusban.” – tette hozzá egy másik vendég, Borszéki Rita.

A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint júniusban és júliusban közel 1,3 millió turista kereste fel a Balatont, akik több mint 4 millió vendégéjszakát töltöttek el itt. Ez a teljes ország vendégforgalmának 40%-át teszi ki. Bár a szezon a járvány miatt döcögősen indult, a vendéglátósok többsége bízott abban, hogy a korlátozások feloldásával a vendégek is megérkeznek Keszthelyre.

„Mi ugyanúgy egy erős szezonra számítottunk és ez úgy gondoljuk, hogy be is jött nekünk, főleg az augusztusi hónappal. Természetesen egy kicsit lassabban indult be a szezon, ez köszönhető különböző korlátozásoknak, de miután ezeket feloldották, a külföldi turisták is megérkeztek szép számmal. Előtte pedig a magyar turisták érkeztek már meg júniusban.” – tájékoztatott Cziráki Bálint, a Z’ Lángosdájának eladója.

A szálláshelyeken is jó volt a forgalom a nyáron, és még az ősz elején is közel telt házzal üzemelnek. Ebben sokat segít az is, hogy immár nem csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhatnak a szállodák. A szállásadók pozitívan értékelték az idei nyarat, de bíznak a jó őszi szezonban is.

„Egy döcögősen induló pünkösd és június után – a védettségi igazolvány eléggé visszavetette az utazási kedvet, de egy elég jól teljesítő július és egy augusztus után vagyunk, ami tényleg kiemelkedő az elmúlt évekhez képest a COVID ellenére is. Örülünk valamint annak, hogy az augusztus 20-i hétvége után nem hagyott alább az utazóknak a kiránduló kedve, és az előrejelzések alapján a szeptemberünk is jó számokat mutat.” – emelte ki Domonkos Gábor, a Kristály Hotel tulajdonosa.

A Magyar Turisztikai Ügynökség számára kiemelt cél, hogy minél több belföldi turista ismerje meg hazánk szépségeit. Az MTÜ ezért arra bíztat mindenkit, hogy minden évszakban keresse fel a településeket, kirándulóhelyeket.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8353-augusztus-20a-utan-is-vannak-vendegek-a-balatonnal