Autócsodák a Hintómúzeumban

2019. június 19. (szerda)

Egy Ford T modellel és egy Packard 110-es autóval gazdagodott a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeuma. Az intézmény kiállításának fontos célja, hogy bemutassa a járművek fejlődését a hintóktól egészen az automobilokig. A két oldtimer Lakatos Ferenc gyűjtőnek köszönhetően került a múzeumba. A járművekről sajtótájékoztató keretein belül számoltak be.
Az 1915-ös jármű az első Ford T modell sportváltozata. A közel 3000 köbcentis motorral ellátott, 20 lóerős autócsodát az Amerikai Egyesült Államokban gyártották az autógyártás első időszakában, az úgynevezett rézkorban. A jármű még sok szempontból hasonlít a hintókhoz, megtartották a petróleum lámpákat és a küllős kerekeket is. Az autó nagyon rossz állapotban került Magyarországra, a tulajdonos Lakatos Ferenc eredeti alkatrészekkel restauráltatta.

„Ezek az autók különlegesek a korszak megválasztásából, tehát, hogy rögtön a hintók után következő korszakban lettek megválasztva. Ezt az úgynevezett rézkorszakot, az 1905-től 1917-ig terjedő korszakot csak ilyen nagyon rézzel megmunkált, nagy kézimunkával készített autók jellemzik, amik igazi szépséget és műtárgyakat tükröznek.” – mondta a gyűjtő.

A T modell mellett egy Packard 110-es autó is gazdagítja a Helikon Kastélymúzeum kiállítását. Az 1940-es években, az amerikai autógyártás aranykorában készült gépkocsi 4000 köbcentis motorral rendelkezik, és akár 130-140 km/h-s sebességre is képes. A luxusautók kategóriájába tartozik, hercegek és grófok gyűjteményében is megtalálható volt. Az autók azért kaptak helyet a Hintómúzeumban, mert ezek segítségével lehetőség nyílik bemutatni, hogy hogyan fejlődött a járműgyártás az évszázadok során.

„A világ összes hintóját bemutatjuk, Európa talán legnagyobb hintógyűjteményével rendelkezünk. Én azt gondolom, hogy nagyon fontos múzeumtechnikai, múzeumszervezési kérdésekből, hogy végig tudjuk vezetni, hogy mik voltak azok az első szekerek, amelyek megjelentek, hogy fejlődtek a hintók, és mivé fejlődtek a hintók. Az első ilyen automobil, amely megjelent a hintók után, és nagyobb példányszámban gyártották, ez a Ford T modellje volt, amelyet magyar tervezők terveztek.” – tájékoztatott Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

Az új autókról sajtótájékoztató keretében számolt be a múzeum vezetősége és a tulajdonos. Elhangzott, ezek a több mint 100 éves járművek nagyon népszerűek, a látogatók számára nagy öröm, hogy kiváló állapotban csodálhatják meg az első automobilokat. A Helikon Kastélymúzeum tervei szerint 2020-ban újabb járművel bővül a gyűjtemény, amely az első világháborút követő autógyártás korszakát mutatja majd be.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6140-autocsodak-a-hintomuzeumban?fbclid=IwAR3uBcryF9GzWnPQufDakK8p8JIINMZA6gQ30hnqrcEY_eYExyS6dLziHyo