Az 1956-os hősökre emlékeztek

2018. november 6. (kedd)

Az 1956-os forradalom áldozatai előtt hajtottak fejet a keszthelyiek november 4-én. A Szent Miklós temetőben álló kopjafánál visszatekintettek az ’56-os eseményekre és a novemberi megtorlásra. A hősi halottak előtt a város képviselőtestületének tagjai és a keszthelyi lakosok is fejet hajtottak.
Az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulójára emlékeztek a keszthelyiek a Szent Miklós temetőben. 1956. november 4-én hajnalban vonult be a szovjet hadsereg Magyarországra, hogy leverje a forradalmat, megdöntse a Nagy Imre vezette kormányt és felszámolja a demokratikus rendszert. Budapesten és az ország számos pontján kezdődött harc a szocialista hatalom bevonulói ellen, a hazai fegyveres erők azonban sikertelenek voltak a túlerővel szemben.

„A forradalmat november 1-én még üdvözlő Kádár János szovjet tankon tért vissza az alvó fővárosba 1956. november 4-én. Aztán felhangzott a rádióban az azóta már sokat hallott pár szó: Itt Nagy Imre beszél. Nem segített senki. Megint magunkra maradtunk. A pesti srácok, a Zrínyi Ilona lelkű nők, a meglett férfiak hősiesen harcoltak, s bár meg-meg torpantották az acélszörnyeket, de nem győzhettek a hatalmas túlerő ellen.” – mondta megemlékező beszédében Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc.

Keszthely város polgármestere kiemelte, 2002-ben Zala megyében egyedül Keszthelyen tartottak megemlékezést november 4-én. Az évek során országszerte több városban hajtottak fejet a hősök előtt, 2013-ban pedig az állam nemzeti gyásznappá nyilvánította november 4-ét.

A keszthelyi megemlékezők az Úr imáját, a Miatyánkot mondták el a hősi halottak lelki üdvéért. Az ünnepség zárásaként az emlékezés mécseseit helyezték el a kopjafánál a város képviselőtestületének tagjai és a megemlékező keszthelyi lakosok.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9212/az-1956-os-hosokre-emlekeztek/?fbclid=IwAR0lfG6s-u-i7ogYTrbooAjIX3t94lGPDarPUtGXRB2Jr4m0VNEV_oJCpDw