Az agrárium támogatásáról tartottak fórumot

2019. május 4. (szombat)

” A magyar gazdáknak újra fel kellett építeni az elmúlt években az agráriumot, melynek további fejlesztése a jövőben is cél. A magyar gazdaság – benne az agrárium – dinamikusan fejlődik, a versenyképességhez további finanszírozásra lesz szükség. Ezért is fontos a májusi európai parlamenti választás.”- mondta a Keszthelyen Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletér felelős államtitkár. Az Amazon Ház Kiállítóközpontban tartott fórumon jelen volt a térség országgyűlési képviselője is.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntötte a fórum résztvevőit, kiemelve,hogy bár Zala megyének 50 %-a erdőterület,de nagy jelentőségű a termőföld hasznosítás, így az agrárium támogatása is.

” Az elmúlt időszakban itt is nagyon jelentős volt nyilván egyrészt az uniós támogatások rendszere ami kiegészített akár földalapon akár pedig pályázatok útján. Azt láthatjuk,hogy a magángazdaságoknál jelentős fejlődés volt,szinte minden településen láthatóak ennek jelei.”- hangsúlyozta köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

2010-ben nehéz helyzetben volt Magyarország. El volt adósodva. Ez alól nem volt kivétel a magyar gazdatársadalom sem. Ezért is fontos,hogy a kormány fórumokon számot adjon arról, hogy a gazdákkal összefogva milyen eredményeket értek el az elmúlt időszakban, milyen módon tudták felhasználni a költségvetésben és az uniós forrásokból szereplő vidékfejlesztési forrásokat emelte ki a Keszthelyi fórumon Zsigó Róbert.

” Fontos beszélni arról,is hogy milyen tervek vannak,mit szeretnénk csinálni. Az öntözés területén mindenképpen fontos előrelépni,s hát egy uniós fejlesztési ciklus tervezésében vagyunk amikor az Európai Bizottság letette a javaslatát a közös agrárpolitikával kapcsolatos források tekintetében és ott azért azt látjuk,hogy ebben a javaslatban azt látjuk,hogy 15-20%-ban csökkenne a magyar gazdák támogatása. Ugye ez,nem csak a mezőgazdaságot érinti,nem csak a gazdálkodókat érint,mert ha csak azt nézzük,hogy ha támogatásokat veszítenek akkor a fejlesztéseiket kell,hogy lemondják.”- mondta el a fórum résztvevőinek Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Amennyiben az agráriumban csökken a támogatás, az élelmiszerár robbanáshoz vezethet ami hatással lesz minden magyar családra. A kormány mindenképpen szeretné ezt megelőzni. A magyar gazdák szempontjából is tétje van a május 26-i választásnak. Nagyon fontos,hogy minél többen elmenjenek szavazni.–hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5994-az-agrarium-tamogatasarol-tartottak-forumot?fbclid=IwAR1sahud5xeUaq6VRarCZ8vloDFQqcqBB4dXlNCuhp2HtOKxTQvmuRoq2nc