Az agrárpolitikai helyzetről is szólt az agrárfórum

2019. december 6. (péntek)

A Zala megyei gazdák jól teljesítettek idén, a támogatások milyensége azonban változhat a következő években – többek között ezekről számoltak be az ötödik Agrárfórumon a Georgikon Kar előadójában. A Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének eseményén a térség gazdái minden évben hasznos információkat hallhatnak, a szervezők az újításokra is törekednek.

Zalában nagy hagyományai vannak az állattartásnak, azonban más megyékkel összevetve nem mondható jelentősnek az állomány. A szarvasmarha létszám nem rég indult lassú emelkedésnek. A juhtartás sem jellemző, azonban az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest növekedett a számuk. A térségben a legnépszerűbb a baromfitartás.

Az agrárpolitika jövőjéről számolt be Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese az agrárfórumon. Mint elmondta, az előrejelzések szerint változhatnak az európai uniós agrártámogatások. Az esetleges változásokról folyamatosan zajlanak a tárgyalások, hogy minél kedvezőbb legyen a magyar gazdák helyzete. A fórumon az agrárpolitikai aktualitásokról is szót ejtettek. Mint elhangzott, az európai történések nagy hatással vannak a magyar gazdálkodókra is.

„Azt gondolom, hogy a világban olyan változások zajlanak, hogy ezt lekövetni nem egyszerű, óriási felelősség, hisz a gazdák kezében jelentős mennyiségű termőföld van, hatalmas erőforrás. Beruháztak, gépek, eszközök, állattartótelepek, közben halljuk, hogy különböző műhúsokról tárgyalnak, hogy uszítják az embereket a gazdák ellen, hogy mi vagyunk a legnagyobb környezetszennyezők, tehát azt gondolom, hogy van bőven aktualitás.” – mondta el Jakab István.

A fórumot ötödik alkalommal szervezte meg a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége. Mint Süle Katalin elnök elmondta, minden évben olyan előadókat hívnak meg, akik érdemben tudnak segíteni a gazdáknak.

„Határozottan mondhatom, hogy nagy segítség, hiszen olyan előadók jönnek, akik érdemben tudnak a feltett kérdésekre azonnal válaszolni. Ha véletlenül egy komplexebb kérdés van, akkor pedig írásban megválaszolják. Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett az elmúlt években hozzánk, hogy az itt feltett kérdésekre érdemben segítő válaszokat kaptak.”

A megjelenteket Nagy Bálint polgármester is köszöntötte. Kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy a Georgikont választja a szövetség a fórum megrendezésére.

„Az egyetem az egy kiemelt szereplője a városnak is és stratégiai partnere itt a keszthelyi egyetem Keszthely városában. Nem csak a múltja miatt, hanem reményeink szerint amiatt a potenciál miatt, ami az egyetemen belül van. Az itt dolgozó, itt lévő oktatók tekintetében és azoknak a képzési formáknak a lehetőségei miatt is, amit az itteni képzési formák biztosítanak.”

A fórumon szót ejtettek az állattenyésztés időszerű kérdéseiről és az agrártámogatások kifizetéséről is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6645-az-agrarpolitikai-helyzetrol-is-szolt-az-agrarforum?fbclid=IwAR2NDBj0bn4JoZSNUCeeyw0Ljl4iH7ZHROI-GHstSYd1wLW0ogQE0kZ_SZ8