Az állatok világnapját ünnepelték a Csillagvárban

2020. október 6. (kedd)

Mint minden évben, idén is megünnepelték az állatok világnapját a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeumban. Tették ezt amiatt is, mivel a múzeum egyik látványossága az állatsimogató park, így az állatok különösen közel állnak az üzemeltetőkhöz. A program szamár és lókörmöléssel kezdődött, majd egy solymászbemutatóval folytatódott.

Solymászbemutató is várta az érdeklődőket a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeum parkjában az állatok világnapja alkalmából. A közönség először kicsit tartva a madaraktól figyelte a produkciót, de idővel megtapasztalhatták: a ragadozóktól nem kell félniük. Többségük visszatérő látogató. Berényi Virág Budapestről érkezett és először járt itt. Ezt mondja: „Nagyon tetszenek, ez a program, amin most itt voltam meg vagyok. Nagyon tetszik, hogy magyaráznak is a sólymokról, sasokról, madarakról, és hogy az emberek közelében megmutatják őket. Vannak olyan pillanatok, mikor az emberek feje fölött repül el a madár, és ez igazán különleges szerintem.”

Az állatok világnapját október 4-én ünnepeljük. Ezen a napon hunyt el Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje. A csillagvári programot is az évfordulóhoz igazították. A közönséget jobbára családok alkották, akik a kellemes őszi időjárást kihasználva a műsor közben játszottak a kicsikkel a parkban. A solymász bemutató során a fősolymász, Lóki György humoros stílusával, a madarakat illető lexikális tudásával nyűgözte le a közönséget. Már nem először: több éve visszajár a Csillagvárhoz, az idei évben pedig különösen nagy érdeklődés övezte a bemutatókat. „A ragadozó madarakhoz nagyon ritkán kerülnek az emberek ilyen közelségbe. Ez mindig egy nagy élmény, amikor ilyen testközelből, vagy még talán annál közelebbről is tudják megtapasztalni. Elég különböző ragadozó madarakat hozunk mindig, és ennek mindig nagy sikere van” – mondta el gondolatait.

A Csillagvár Múzeum egyik látványossága az állatsimogató, ami a gyerekek egyik kedvence. Az utóbbi időben nagy kihívás az üzemeltetők számára az állatok fenntartása – a pandémia miatt csökkenő látogatószám ugyanis kisebb bevételt jelent, ám az etetést biztosítani kell. Az állatok világnapja erről is szól: az emberhez közel kerülő élőlényeket megillető felelősségről. „Az állat ugye most már azért eléggé beleivódott az emberekbe, és hát családtagként szerepel ott valamilyen formában ugye az állat. Nagyon fontosnak tartjuk – akármelyik rendezvényről is beszélünk -, hogy mindig egy picit ugye megmutatni ezt az állatvilágot, megmutatni azt, hogy mi is a mi feladatunk, vagy mi is az, amivel ehhez hozzá tudunk járulni” – vélekedett Országh Béla, a Csillagvár Múzeum várkapitánya.

A Csillagvár Múzeum üzemeltetői az állatok takarmányozásáról önerőből gondoskodnak.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7470-az-allatok-vilagnapjat-unnepeltek-a-csillagvarban